Това уронва имиджа на България: частни кабинети "ограбват" чужденци по Черноморието

Някои наричат това рекет: частни лекарски кабинети из популярните български курорти често таксуват услугите си за чуждестранни туристи по нереално високи тарифи. Проблемът е огромен и уронва имиджа на България.

 

 

 

Някои наричат това дори рекет: многобройни лекарски кабинети, които работят най-вече през летния сезон из популярните български курорти, често таксуват услугите си за чуждестранни туристи по нереално високи тарифи. Калин Сутев е представител на германския туроператор "DER Touristik" за България и всяка година се сблъсква с проблеми, свързани с медицинското обслужване по Черноморието. "След травми, хранителни отравяния или при други спешни случаи чуждестранните туристи обикновено искат да получат помощ навреме и по възможност близо до мястото, където са отседнали. Най-често се обръщат към рецепциите на хотелите, в които са настанени", казва туристическият агент. Той обяснява, че оттам в повечето случаи ги препращат към частни лекарски кабинети. Много от тях са разположени в помещения в самите хотели, които "буквално им одират кожите с огромни наеми". Съответно частните практики "гледат да си избият парите с абсурдно високи тарифи" за предлаганите медицински услуги, добавя Калин Сутев.

Чуждестранните туристи плащат в брой и се надяват да си получат парите обратно от своите застрахователи. При спешни случаи много от германците, отседнали по Черноморието, не се обръщат към своя туроператор, защото често не знаят кой е техният туристически агент и как да се свържат с него, разказва още Сутев. "Голяма част от туристите не помнят дори името на обслужващия ги туроператор. А ние дори имаме сключени договори с авторитетни лицензирани болници по Черноморието, където изпращаме нуждаещите се от медицински грижи. Всичко това е изписано в нашите информационни брошури, казваме го и по време на инструктажа на туристите след пристигането им в страната", обяснява Калин Сутев.

Няколко шева струват до 1500 лева?

Според туристическия агент на "DER Touristik", проблемът с частните кабинети, изискващи твърде високи цени за предлаганите медицински услуги, е огромен. "Дори да знаем кой ги е сертифицирал и кой ги закриля, ние пак не можем да се справим с ядовете, които ни създават. Няма как да се преборим с тях, след като законово имат право да действат на територията на комплексите. Те направо завличат туристите с невероятните си цени! Например за една превръзка или няколко шева искат до 1500 лева. И постоянно воюват помежду си за разпределение на зоните в курортите", твърди Сутев.

Проблемът придобива още по-големи размери при някои от по-младите туристи (най-вече германци, британци и холандци), които след алкохолните си подвизи често попадат директно в патрулиращи линейки на частните медицински практики, казва Сутев. "Никой не може да докаже какви точно "услуги" са оказали "изтрезвителите", преди да връчат на замаяните младежи сметки с невероятни суми за многобройни медицински манипулации. Просто няма регулатор, който да контролира цените на тези съмнителни здравни услуги. Това си е направо явление с криминален оттенък. За създалата се ситуация вина носят институциите, които им дават лицензи, без обаче да осъществяват контрол върху абсурдните им ценоразписи. Случващото се е постоянна тема сред оплакванията на туристите в социалните мрежи, защото застрахователите им в Германия не приемат "фантастичните" фактури. Те си имат собствени представи и разценки, които са далеч от описаните във фактурите. А туристите очакват да получат от застрахователите обратно парите си", обяснява Калин Сутев.

Той разказва още, че частните кабинети понякога дори задържат документите за самоличност на пациенти, които не били в състояние веднага да платят в брой. "Стигало се е дори дотам, че да изпращаме наши представители да преговарят с частниците, за да могат гостите да напуснат страната."

Управителят на Германо-българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев е убеден, че въпросните практики са некоректни и уронват доброто име на България като туристическа дестинация. Именно те са и една от причините за инициираните от Камарата преговори между специализирани български лечебни заведения за спешна помощ и Асоциацията на германските здравни каси. "В момента български институции изготвят пълен списък на болниците, който след това ще бъде проверен от авторитетния германски здравноосигурителен фонд Techniker Krankenkasse. Тази инициатива е поредният механизъм за насърчаване на туризма в България, който изработваме с помощта на нашите партньори от Българския съюз по балнеология и спа туризъм. Туризмът е от важните сектори в българската икономика и с общи усилия трябва да работим за подобряване имиджа на България като туристическа дестинация, включително и сред по-платежоспособните туристи. Качествените здравни услуги на място са стъпка в правилната посока“, казва Митко Василев.

Защо проблемът все още не е решен?

Калин Сутев обаче не е убеден, че преговорите с Асоциацията на германските здравни каси ще повлияят осезаемо върху решаването на проблема с "медицинския рекет" в българските курорти. "Повтарям, че много малко туристи търсят нашето съдействие при получаването на спешна помощ от квалифициран персонал, с който застрахователите могат да работят. Проблемът трябва да се реши от законодателя, контролиращите институции и местните власти. Цените на оказваните по комплексите медицински услуги трябва да бъдат регулирани в разумни и приемливи за застрахователите граници. Само че досега нито една от страните, които могат да съдействат за преустановяването на този грабеж, не е проявила интерес към решаването на проблема", казва агентът на DER Touristik.

Станете почитател на Класа