Извънредно! Президентът уволнява шефа на НСО

Преди това парламентарната група на ГЕРБ поиска незабавната оставка на началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Красимир Станчев, а охранителите, които не пуснаха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов на плажа на п

Държавният глава Румен Радев е поискал оставката на началника на НСО ген. Красимир Станчев. Стартирала е съгласувателната процедура за неговото уволняване, научи Епицентър.бг.

Президентът не е бил уведомен за писмата, с което началникът на НСО иска морето пред парка "Росенец" да бъде строго охранявано и до него да не се допускат чужди лодки, заявиха за Епицентър.бг от пресслужбата на Радев.

Държавният глава е поискал отмяна на тези писма.


Писмата са до всички институции, включително МВР, "Морска администрация" и Военното министерство". То пристига в Министерски съвет, след което премиерът свика извънреден за днес  брифингзаедна с министрите на отбраната, на вътрешните работи и на транспорта.

"Избраният от президента Румен Радев началник на НСО е поискал сушата и водата около „Росенец“ да са затворени за всички от 10 юли до 15 септември", обяви  в 14.00 часа в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. 

Искането е за плавателни средства на 500 метра в акваторията около парк "Росенец" за периода от 10 юни 2020г. до 15 септември 2020г. Искат да се пази суша и вода от лодки, от НСО, обясни Борисов.

"Писмото е подписано от началника на НСО, който е назначен от президента. Целта е това писмо да бъде разпространено да всички институции, включтелно МВР, "Морска администрация" и Военното министерство", отбеляза премиерът. 

Това писмо по Закон задължава институциите да оказваме съдействие на НСО, поясни вицепремиерът Красимир Каракачанов. "Това е капан! Кого охраняваме?"

Писмото на НСО до Морска администрация е от вчера. Транспортният министър Росен Желязков, , под чието разпореждане е "Морска администрация", заяви, че няма обяснение защо се налага тази охрана и в такива срокове. "Защо точно вчера НСО реши да наложи ограничения върху тази акватория?", попита той. Според него това е опит за "въвличане на държавни органи в политически контекст". "Какъв би бил коментарът за неизпълнението на вменени по закон задължения на тези органи ?!", запита още министър Желязков.

От думите на министър Желязков обаче стана ясно, че "Морска администрация", която е под негово управление, е задължена да спазва заповедите на НСО. Същото важи и за другите институции.

 В същото време Каракачанов обясни, че армията няма право да защитава паркове и акватории. "Нито един войник, нито един плавателен съд няма да бъде ангажиран с изпълнение на подобни писма. Флотът няма задължения да охранява никакви акватории и паркове. Ще изпълня разпореждането на премиера. Плажът е изключителна държавна собственост и никой не може да спре хората, ако отидат да се пекат на него. Ако обаче отиват да правят митинги и протести, трябва разрешение от община Бургас", заяви Каракачанов.

Той подчерта още, че и нито един български войник не би захвърлил националното знаме. И попита защо началникът на НСО все още не е взел мерки срещу тези свои служители. Каракачанов определи това негово действие като "позорно". 

Борисов нареди на Каракачанов да провери възможно ли е заповедта да бъде отменена или това ще представлява нарушение на Закона за НСО.

"Какво излиза? Че правителството брани имот на Ахмед Доган. Добре ли са го построили и измислили? В единия ден Радев призовава НСО да правят каквото считат за правилно, на другия ден изпращат това писмо. Сутринта говорих за сценарий, ето неговото продължение“, допълни министър-председателят. 

"Каква е целта? След като получат писмото, всички служби трябва да го изпълнят. Такъв е законът. Съответно подчинените на Каракачанов трябва да изкара военни кораби. Как звучи - за патриота ... за неговата партия.", попита Борисов. Маринов изкарва гранични катери и започва с мегафони да казва: "Моля напуснете!". Изпълнява закона, в същото време от лодки чакат и снимат. Морска администрация и Росен Желязков - също. И какво излиза, че правителството брани Ахмед Доган. Добре ли са го конструирали и измислили", разгневи се премиерът.


Малко преди това днес парламентарната група на ГЕРБ поиска незабавната оставка на началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Красимир Станчев, а охранителите, които не пуснаха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов на плажа на парк "Росенец".

Кой е Красимир Станчев?

Красимир Станчев е роден на 2 февруари 1966 г. в София.

През 1990 г. завършва за радиоинженер във Висшето народно военно артилерийско училище „Георги Димитров“.

Служи в армията до 1993 г. От 1993 г. преминава на служба в Националната служба за охрана като разузнавач.

Последователно преминава през длъжностите инспектор, старши инспектор, началник на група, главен експерт и началник на сектор.

На 3 май 2010 г. е назначен на длъжността началник на Националната служба за охрана и удостоен с висше офицерско звание бригаден генерал. С указ № 139 от 30 май 2014 г. е назначен на длъжността заместник-началник на Националната служба за охрана.

С указ от 17 септември 2016 г. полковник Красимир Станчев е освободен от длъжността заместник-началник на Националната служба за охрана. От октомври 2016 г. е назначен за началник на сектор в звено „Международно сътрудничество, протокол и връзки с обществеността на НСО“.

С Указ № 219 от 20 септември 2019 г. полковник Красимир Станчев е назначен на длъжността началник на Националната служба за охрана и удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“, считано от 30 септември 2019 година.

 

 

Станете почитател на Класа