Депутатите ни имат нужда от промяна в манталитета

ПГ на ГЕРБ обмисля как да бъде затегната дисциплината на депутатите, включително и чрез финансови санкции. Ако правилникът на НС позволява, ще се намаляват заплатите, обясни вчера заместник-председателят на ПГ на управляващата партия Димитър Главчев.
Че депутатите ни имат нужда от затягане на дисциплината, няма спор. Само че поредната инициатива в тази насока не налага никакво усещане, че това реално ще се случи. По-скоро заканите за финансови санкции за народните представители навяват мисълта, че става дума единствено за предизборен трик. Съвсем разбираемо е, че българинът ще се зарадва, ако чуе, че провинилите се депутати ще останат без заплата например. Най-малкото защото всеки у нас също ще понесе сериозни санкции ако ей така, без уважителни причини, не ходи на работа.
Разговорите за затягане на дисциплината в българския парламент са толкова стара политическа тема, че някои партии вече дори я включват в предизборните си платформи. Особен ефект от това обаче няма. Най-показателен пример за това е, че едва броени дни след дългата си лятна ваканция уж отпочиналите депутати продължават да не могат да се съберат, за да сформират кворум. А това е неприемливо, защото сме в активен политически сезон, предстоят избори и страната ни има нужда от нови закони и неотложни реформи в редица ключови сектори.
Народните ни представители по нещо напомнят на българските футболисти – трябва им промяна в манталитета. Когато разберат, че да си депутат, не означава да си безнаказан висш чиновник с прилични доходи, а е преди всичко отговорност за бъдещето на държавата, тогава и депутатите ще започнат да гледат по-сериозно на своята работа.

Станете почитател на Класа