И двамата кандидати за „Дондуков“ 2 имат качества за президент

Росен Плевнелиев е безспорният фаворит за президентския вот. Резервите, на които той може да разчита, са в електората на Меглена Кунева. Както видяхме, около 40 % от тези, които са я подкрепили, са били електорат на ГЕРБ преди две години. От БСП тя е взела около 15 %, а от ГЕРБ - 37 %. Не вярвам всички тези хора да отидат да пуснат бюлетина за БСП. Те или няма да гласуват, или биха се насочили към ГЕРБ. Росен Плевнелиев има шансове да привлече гласове и от малките партии от центристкото пространство.
Не мисля, че заявената подкрепа от страна на ДПС за Ивайло Калфин ще бъде решаваща, но смятам, че е важна. Това увеличава неговите шансове. Чисто количествено гласовете и влиянието, които има ДПС обаче, няма да помогнат особено да се стопи разликата от първия тур. За да спечели Ивайло Калфин, освен тази подкрепа му трябват и още неща. Като срещите и дебатите, които му предстоят тази седмица, за да убеди центристите, че той е подходящият кандидат.
Скритите резерви на Ивайло Калфин се крият главно в това дали Росен Плевнелиев ще успее да мобилизира своя електорат така, както го направи на първия тур. И ако към това се прибави подкрепата на ДПС и някои добри изяви на Калфин, могат да се появят някакви шансове за кандидата на левицата. Но, разбира се, ако разсъждаваме само от тази гледна точка.
Какви биха били ефектите за страната от избора на Ивайло Калфин или Росен Плевнелиев за президент, сега е много трудно да се каже. И двамата кандидати имат визия и утвърдена кариера. Въпрос на лични качества на всеки един от тях е да успее да я развие и утвърди. Безспорно е, че и двамата са интересни кандидати и показват амбиции и способности да заемат най-високия пост в държавата.

Станете почитател на Класа