Инцидентите се избягват със строг контрол

Ледена висулка рани тежко 38-годишен мъж в центъра на столицата вчера. След инцидента човекът е с черепно-мозъчна травма и до снощи с опасност за живота.
Регламентът е ясен – грижата за сградите е на собствениците и те носят отговорност да ги почистват от опасните висулки. Кратка разходка навън или дори само поглед през прозореца е достатъчен, за да стане ясно, че почти никой не приема тази грижа сериозно. А след обилния сняг, който падна в почти цялата страна, улиците на всички градове у нас са изключително опасно място.
След тежкия инцидент в София със сигурност ще тръгнат много дискусии. Виновни за този нещастен случай обаче не са само собствениците на сградата. Виновни са и от Столична община, защото не налагат истински контрол върху опасните сгради – в случая актуални са висулките, но падащата мазилка например застрашава живота на хората през цялата година.
Контролът в общината се осъществява от Столичния инспекторат, който по принцип е добре работеща структура, но очевидно няма достатъчно капацитет да покрива огромния град. Няма как служителите да инспектората да проверят абсолютно всички сгради физически, невъзможно е. Точно затова призивите за реформи в този общински контролен орган са абсолютно уместни. Очевидно е, че броят на инспекторите трябва да се увеличи, както и да се помисли за оборудването им със съвременна техника. Защото сега дори и да си вършат работата добросъвестно, пак не смогват с нея.
А започнат ли да се налагат глоби, както и други строги превантивни административни санкции, със сигурност инцидентите като този от вчера ще намалеят.

Станете почитател на Класа