Контролът в митниците трябва да е постоянен

Цяла смяна митничари беше задържана късно в сряда при спецакция „Митница“ на един от най-оживените ни гранично-пропускателни пунктове - Капитан Андреево. Задържани са и близо 15 хил. лева, за които обяснението на арестуваните служители било, че ги намерили в тоалетната.
Акцията безспорно заслужава адмирации не само защото корупцията е сериозно престъпление, но и защото корумпираните гранични служители вредят сериозно на имиджа на страната ни.
Сама по себе си обаче тази операция е крайно недостатъчна. От години се вижда, че много митничари демонстрират охолен и дори луксозен живот, без това да съответства на скромните им доходи на държавни служители. „Митничарско село“, „митничарски къщи“ и „митничарски автомобил“ отдавна са се превърнали в нарицателно. Най-странното е, че много от корумпираните служители в митниците дори не крият скъпите си придобивки, а това сякаш не прави сериозно впечатление на компетентните органи. И това, при условие че у нас от години се говори усилено за незаконно придобито имущество и дори си имаме специална комисия по проблема.
Недобросъвестните служители гледат на митничарската работа като на „сладка хапка“ и това Алеко го написа преди повече от 100 години. Всички помним неговия герой, който си мечтаеше за Солунската митница. Дано не чакаме още 100 години, докато компетентните органи разберат, че контролът в митниците не се осъществява с кампанийни акции, а строго, постоянно и последователно. Това е единственият начин на митничарската работа да започне да се гледа като на отговорна държавна служба, а не като на топло местенце, на което за нула време изкарваш пари за огромна къща и луксозна кола.

Станете почитател на Класа