Конкурсното блато на българското кино

На 21 август 2014 г. Министерството на културата обявява конкурс за изпълнителен директор на Националния филмов център със срок за провеждане до 30 ноември 2014 г. Вместо бързото му провеждане при новото правителство конкурсът е първоначално замразен, а по-късно удължен до 30 април 2015 г.

Следи писмени протести пред министъра на културата, изслушването на кандидатите все пак се провежда на 27 февруари. Седмици преди изслушването на кандидатите обаче във филмовите среди се знае, че конкурсната комисия няма да хареса никого. Дори се спряга определено име за следващата временно управляваща.

Днес 10 дни след приключване на процедурата, Министерството на културата отказва да обяви резултатите от конкурса. Нито уволнява временно изпълняващия, нито го преназначава, нито избира нов. Ситуацията е още по-абсурдна, защото е публична тайна, че след проверка в Националния филмов център от "Звеното за вътрешен одит" към министъра на културата има доклад за дисциплинарно уволнение на временно изпълняващия вече една година директор на НФЦ. Независимо от това той не само запазва поста си, но и участва в редица срещи, на които той, самият кандидат в конкурса, обсъжда избора на комисия и процедурата по провеждането му включително и със заместник-министър на културата.

В крайна сметка оценяването на 27 февруари 2015 г се извършва от комисия, която включва трима служители на Министерство на културата и четирима "съответни специалисти", съгласно Кодекса на труда, по който се провежда конкурсът. "Съответните специалисти" са членове на Националния съвет за кино, експертно-консултативен орган, назначен със заповед на същия временно изпълняващ директор и кандидат в конкурса. Те вече цяла година управляват заедно с него изпълнителна агенция "Национален филмов център" и са на практика съотговорни за многобройните нарушения и престъпления, за които срещу НФЦ са заведени десетки дела. Те, които са основните печеливши при конкурсите за финансиране, провеждани от НФЦ, са определени да избират и бъдещия му директор. Дали биха допуснали човек, при чието управление интересите им ще бъдат накърнени?

Съгласно чл. 5. ал. 1 от новия правилник на Министерството на културата, министърът "ръководи разработването на секторни политики за развитието на филмовото изкуство". С кои експерти мислите, че ще се консултира той? Естествено, със същите членове на Националния съвет за кино, които заради достъпа си до гарантирано финансиране са се самообявили и за "най-успешните" продуценти. А реално успелите български филми по международните фестивали и пред националната публика, ще продължат да се правят не с парите на българските данъкоплатци, а с помощта на приятели, роднини и международни партньори. Такова бъдеще очаква българското кино в началото на неговото второ столетие.

Станете почитател на Класа