Нов фаворит на Путин

Залозите бяха срещу Максим Орешкин. Със само три години опит в правителството, когато президентът Владимир Путин го избра да ръководи руското министерство на икономиката в края на 2016 г., Орешкин беше смятан за политически дилетант. Той получи министерство, което беше поставено под риск да бъде погълнато от мощното министерство на финансите, след като предшественикът му беше поставен под домашен арест заради приемането на подкуп от $2 милиона.
Но месеци по-късно бившият икономист от руското подразделение на Societe Generale и VTB Capital израсна като фаворит на Путин, според трима политици, познати с мисленето на президента. Той дори открадна вниманието на медиите на срещата на страните от Г-20 в Хамбург, разкривайки подробности от първата среща на руския президент с американския му колега Доналд Тръмп.
35-годишният Орешкин реформира министерството, наследило "Госплан", съветската агенция, която планираше командната икономика, премествайки го във висока офис сграда и наемайки експерти от инвестиционни банки и международни консултантски филми. Врмето ще покаже дали ще убеди своя фамозно подозрителен патрон, за да предприеме реформите, необходими за рестартиране на икономическия растеж.
Министерство на бъдещето
"Ние градим министерство на бъдещето", пише Орешкин в SMS. "Основна задача е да привлечем силни личности и да им създадем среда за развитие."
В процеса на преобразуване Орешкин създава неформална група, наречена "служба за промени", за да подобри структурата на министерството и начина, по който то работи. Тя е "населена" с наскоро наети "звезди", като Екатерина Власова от Citigroup, Зоя Викторова от PricewaterhouseCoopers и Юлия Урожаева от McKinsey & Co. и ще има пряк достъп до него.
Той отказва да коментира дали е фаворит на Путин. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също не коментира.
"Пазарните участници усещат властта на Орешкин, въпреки че е млад", казва Олег Кузмин, главен икономист за Русия в Renaissance Capital в Москва. "На тях им харесва да виждат нови лица, защото с тях идват и нови идеи."
Въпросът за Путин, който се очаква да поиска още един 6-годишен мандат през 2018 г., е как да възстанови руското богатство след като най-дългата рецесия за този век засегна финансите на домакинствата и доведе до бедност милиони. Възстановяването през тази година постави икономиката на границата на това, което тя може да постигне без трудни структурни промени, според централната банка. Двама от предшествениците на Орешкин, управителят на централната банка Елвира Набиюлина и шефът на Сбербанк Херман Греф, не успяха с усилията си да разхлабят хватката на държавата над бизнеса.
Освобождаване на инвестициите
Според Орешкин все още отговорът е да се подновят държавните разходи, "напълно изключвайки бюрократите от вземане на определени инвестиционни решения". Той иска да възстанови инвестициите в страна, обсадена от санкции и изтощена от слаби институции и лош бизнес климат. Целта е да се премахнат системните ограничения върху финансирането, казва той.
В икономика, нарастващо доминирана от държавата под управлението на Путин, това е трудна задача.
"Орешкин знае какво да направи, но за да угоди на Путин има вероятност да не извърши икономическите реформи", казва Евгени Ясин, министър на икономиката на Русия от средата на 90-те години и един от хората, които стоят зад прехода на страната от комунизъм към капитализъм.
С наближаване на президентските избори Орешкин пише официален набор от предложения за реформи за правителството, важна роля, която го поставя в конкуренция с алтернативни планове, подготвяни от бившия финансов министър Алексей Кудрин и бизнес омбудсмана на Кремъл Борис Титов.
По-важна роля
Орешкин издига глас и разширява своята роля. По-малко от месец, след критикува официалните икономически данни, правителството му прехвърли контрола над Федералната статистическа служба. Миналия месец Путин избра Орешкин на мястото на финансовия министър Антон Силуянов като представител на Русия в агенциите на Световната банка. Дори присъствието му на срещата на Г-20 показва, че не се страхува да си проправя път с лакти. Според двама висши чиновници, Орешкин сам е помолил президента да участва в делегацията. Министърът отказа да коментира това.
Неговата най-скорошна инициатива е ведомството му да поеме водещата роля при развитието на "дигиталната икономика", тема, която Путин изтъкна като особено важна за бъдещето на Русия.
За Орешкин това може да послужи за трамплин, смята Ясин, който в момента е академичен съветник към Висшето училище по икономика в Москва, алма матер на младия министър.
"В определен момент в бъдещето той може да стане премиер", ,казва Ясин. "Все още е много млад."

Станете почитател на Класа