Щетите от Цветанов и шансовете на ГЕРБ и другите десни на изборите

Щетите, които понесе ГЕРБ заради налапалите се с апартаменти свои номенклатурчици, със сигурност ще доведат до отлив от гласове към тях на изборите за европарламент. Дори твърди гербаджии са разколебани след скандала. Дали част от отлива ще прелее към „Демократична България” е трудно да се каже. Но Цветанов и гербаджиите вместо да се опитват да изглаждат проблема, го задълбочават.

Издигането на пещерния антикомунист и отломка от миналото Александър Йорданов като кандидат на шесто място в листите на ГЕРБ също усложнява положението. Вероятно при преференциите той ще отпадне. А много вероятно е ГЕРБ да спечели не 7, а 6 или 5 депутатски места. Много десни ще предпочетат да гласуват за коалицията с несигурни шансове да вкарат депутат – „Демократична България”. Медиите пренасят огън и върху тях – „техният човек” Лозан Панов също е оцапан с апартаментния скандал, макар обвиненията към него да са неоснователни, минава в общия кюп по аналогия с другите от върхушката във властта.

Освен това, покрай съдебните афери със Софиянски, Бисеров и др., дясното стана като синоним на невинност при масово убеждение, че всъщност се прикрива корупция.

Проблемът сега продължава да бъде Цветанов, който ще е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ и продължава да е втори човек в партията, все едно нищо не е станало.

„При заблуждение и поднасяне на невярна информация се създава напрежение, което рефлектира върху политически партии и управлението – в случая жертвата бях аз“, каза на извънредния си брифинг в парламента Цветанов.

Той се самообяви за жертва… Няма чувство за вина нещо. Като социопат – и с подслушването и цецомобилите беше така.

Абе, като лапаш евтино апартаменти, не чувстваш ли неудобство?

В друга държава прокуратурата щеше да ги разследва като Организирана престъпна група – накупили си евтино лукс апартаменти, след като внесли поправка в закона. Да, точно тази поправка дава възможност на „Артекс“ да строи небостъргача. Колкото и да се прави на ударен Цветанов*.

 

0a

 

Дори се усеща разнобоят в ГЕРБ – главният архитект на София и сега приказва, че било незаконно това строителство, а точно от министерството някакво становище, свързано с поправката в закона, служи за основание „Артекс“ да строи. В официалното си становище „Артекс” подчертава, че именно удължения срок на разрешителното за строеж им дава законово право да строят.

Палачи дете, Цветанов е невинен, пеят твърди фенове на ГЕРБ.

Да видим как това ще се отрази на изборите.


* За справка обясненията на „Артекс“, от които става ясно, че техният т. нар. небостъргач е законен заради поправката в закона, внесена и гласувана от ГЕРБ преди хора от върховете им да си накупят евтино апартаменти:

„Във връзка с появилите се неверни твърдения от последните дни относно законността на строителството на сграда „Златен век“ ръководството на Артекс Инженеринг декларира, че проектът се изпълнява изцяло в съответствие с действащото българско законодателство и притежава всички необходими действащи законови документи за това. Разрешението за строеж е издадено на 26 януари 2007 г. а през 2010 г. е издаден протокол за откриване на строителната площадка и определяне на строителна линия и ниво. През 2012 г. разрешителното за строеж е презаверено за 5 години. Но през 2017 г. са приети промени в ЗУТ и срокът на валидността му е удължен на 10 г. от датата на започване на строителството. Тази за сградата „Златен век” била 11 януари 2010 г. При така приетия законов текст и с оглед факта, че сградата от самото начало (от 2007 г.) е категоризирана като 2 категория строеж по ЗУТ, не е необходима презаверка на разрешението на строеж преди 11.01.2020 г. и строежът й е законосъобразен“.

Станете почитател на Класа