Предпочитаме ромите пред емигрантите у нас

Новите емигранти, които пристигат в България, са по-нежелани от ромите. Това заяви вчера Алексей Пампоров, социолог в институт „Отворено общество“, който представи изследване на института за социалните дистанции и етническите стереотипи за малцинствата у нас.
Сред най-нежеланите съседи за етническите българи са ромите. Това мнение са изразили 24,3% от анкетираните в изследването. По-лошо отношение, отколкото към ромите обаче, българите проявяват към африканците и мюсюлманските емигрантски общности. Българите не са особено толерантни най-вече към арабите, албанците, кюрдите и виетнамците.
Пампоров обясни, че най-добре приети в България са гражданите на Европейския съюз и Русия.
За разлика от тях традиционните мюсюлмански общности у нас, като помаците и турците, са приети от българите много добре като съседи, гости и приятели..
В сравнение с предходни изследвания толерантността на българите е намаляла, отчитат от „Отворено общество“. Най-отворени към други етноси се оказват жителите на столицата и големите градове. Според резултатите на изследването ние се самоопределяме като мързеливи и трудолюбиви, умни и красиви, но и завистливи и бедни. На базата на получените данни Пампоров очерта четири силно изразени стереотипа, характерни за българите. Това са митът за славянското братство, този за расовите разлики, разбирането, че всички трудолюбиви хора са бедни и че идващите от мюсюлмански страни са свързани с фанатизма и тероризма.

Станете почитател на Класа