Янев: 30 - 40% от прокурорите и съдиите са политически протежета

В България няма истински парламентарен контрол. Един министър от парламентарната трибуна, в това число и министър-председателят, може безобразно да лъже, но по Конституция няма възможност да му се потърси отговорност.
Тези каза в Търговище лидерът на РЗС Яне Янев, който обикаля страната, за да пропагандира идеята на партията за референдум за свикване на Велико Народно събрание, което да направи промяна в Конституцията, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.
Янев обясни, че трябва дадено правителство, ако не може да изпълни програмата си, да пада от власт. „В момента какво наблюдаваме? Бойко Борисов за седем месеца е изрекъл седемстотин обещания. От тях няма и седем изпълнени ангажимента, защото самият той е забравил какво е обещал”, каза още лидерът на РЗС. Според Янев всичко в държавата е сбъркано и се нуждае от коренна промяна. „Но най-вече е сбъркана съдебната система. 30 - 40% от прокурорите и съдиите в България са политически протежета. Те са кукли на конци в ръцете на политическата мафия”, заяви Янев. В отговор на въпрос той изрази мнението, че Конституционният съд се е изказал поръчково за изборите в Турция. „Тъй като ние внесохме жалбата, най-големият удар беше стоварен срещу нас и беше изкаран един от най-ерудираните и почтени народни представители за целия преход - Атанас Семов”, заяви още Янев. По думите му това било знак, че този, който внася жалби за опорочаване на изборите, най-вече в Турция и смесените региони, ще бъде наказан. „Жалбоподателят, а не престъпниците”, допълни лидерът на РЗС. Според него в новата Конституция трябва да има императивен текст, който не се нуждае от тълкуване от Конституционния съд. Янев каза още, че за РЗС бил много решаващ фактът, че премиерът Борисов не бил приет от лидера на британските Консерватори Дейвид Камерън. „Той се е срещал с един единствен политик от България и в момента той седи пред вас”, заяви Янев. С убеждение лидерът на РЗС каза, че Камерън не приел Борисов, заради „неговото мутренско минало”. Предводителят на РЗС обясни, че и към момента на чело на държавата стоят бивши БКП функционери и добави: „Като капак на всичко избраха еврокомисар - функционер на БКП”.
Янев засегна и местните власти. Според него в Конституцията има някои особено големи пропуски, които трябва да бъдат поправени. Той обясни, че няма как да не може да се отзовава общински съветник. Или, например, кмет на община да заема поста мандати наред. Мнението му беше по повод въпрос, дали общините са феодализирани. Според Янев лидерите по места са намерили добър вариант да комуникират по между си по време на ловни излети. „Ловните дружинки управляват Търговище. Там се договарят докато ядат и пият. Не им трябва да има някакви интегративни връзки между институциите. Те са си намерили механизми, за да може местната мафия да функционира”, допълни Янев. Той не пропусна да отбележи и продължителността на управление на поповския кмет д-р Веселинов. „Той се е превърнал в абсолютен феодал, правещ какви ли не безобразия. Аз имам чувството, че и човек да убие ще си остане на поста”, отбеляза Янев. „На него никой не му търси отговорност, защото има срастване между властите”, каза още лидерът на РЗС Яне Янев.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа