ЕК: България трябва да разшири реформите

В Брюксел бе представен междинният доклад за правосъдието и вътрешните работи. Докладът отразява усилията на българските власти от 2009 г., заявява говорителят на ЕК Марк Грей.
През последните шест месеца България предприе редица важни инициативи, които показват воля за реформи. Тези усилия са похвални. От средата на 2009 г. в България са извършени многобройни арести и са направени много разследвания. Въпреки, че достойнствата на тези инициативи могат да се преценят, само след като те доведат до конкретни резултати, тези действия все пак сочат, че все по-ясно се признава необходимостта от съществени и далновидни реформи. Същевременно докладът се спира на все още лошите резултати по отношение на съдебната система и функциите да разследва, преследва и съди за корупция по високите етажи на властта и организирана престъпност. В сферата на съдебната реформа България предвижда подобрения в Наказателно-процесуалния кодекс, за да съкрати и оптимизира ефективността на следствието и съдебното производство. През последните шест месеца в България продължиха проверките на съдилища и прокуратури и те доведоха до многобройни препоръки и нарастващ брой дисциплинарни производства срещу магистрати, се казва още в доклада.
От ЕК посочват, че е похвално също така, че повече дела за корупция по високите етажи се следят в рамките на мониторинга на съдебната практика, но въпреки това някои важни дела все още протичат неоправдано бавно. През втората половина на 2009 г. репутацията на съдебната система бе подкопана от подозрения за тежка корупция при назначения на висши длъжности и тези случаи трябва да бъдат задълбочено проучени. Всичко това според говорителя на ЕК Марк Грей подкопава авторитета на съдебната система. Заключението, направено днес за България, беше, че трябва да разшири реформите, а очакването е това да стане до следващия доклад, който ще бъде публикуван през юли.
Информацията е на БНР.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа