Първанов: БНБ е безусловен фактор за запазването на стабилността

София /КРОСС/ На церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 проф. Стати Статев положи клетва като член на Управителния съвет на БНБ за втори мандат, съобщиха от президентството.

В словото си президентът Георги Първанов подчерта, че БНБ е безусловен фактор в запазването на макроикономическата стабилност на страната, провежда политика на прозрачност и предвидимост, и подкрепя силно политиката за запазването на валутния борд, политика, която среща не само одобрението, но и подкрепата на всички български институции, в това число и на президентската.

Президентът припомни също така, че проф. Стати Статев е утвърден учен с национален и международен авторитет, с повече от 170 публикации в сферата на макроикономиката и по други значими икономически въпроси. Президентът Първанов изрази увереността си, че натрупаният от проф. Статев опит като член на Управителния съвет ще му бъде особено полезен в работата му по време на неговия втори мандат.

Сигурно още един допълнителен аргумент е и фактът, че в последните месеци той израсна и в научно отношение, получи нови признания, което дава гаранции, че той ще изпълнява успешно този втори свой мандат, добави Георги Първанов.

 

Проф. Статев изрази признателността си към своите колеги за съвместната им работа, както и към Президента на Република България за оказаното доверие. Той подчерта, че ще продължи достойно да изпълнява своите задължения, представлявайки президентската институция в Управителния съвет на БНБ, използвайки всичките си сили, знания и умения.

 

/АБ/

Станете почитател на Класа