Бранимир Младенов: Израел вече няма да приеме ролята на Турция като посредник

В продължения на десетилетия между Турция и Израел имаше добро сътрудничество и приятелски отношения. През последните години обаче се натрупаха противоречия между двете страни. Това заяви бившият посланик на България в Турция Бранимир Младенов в предаването на ТВ+ "Свободна зона". Според него това се дължи и на следваната от турското правителство външна политика. Промените в нея се характеризират с различни термини от анализаторите, посочи Младенов - "неоосманизъм", "ислямска солидарност във външната политика" и др.

В своята политика по отношение на Близкия изток Турция иска да играе активна роля, изтъкна бившият посланик. По думите му определена роля играе и солидарността с хората, които бедстват в Ивицата Газа. Турската страна е играела роля в непреките разговори на Израел със палестинците, Сирия и други страни, посочи Младенов. Но, според него, след инцидента с хуманитарния конвой израелската страна няма да приеме ролята на Турция като посредник.

Задачата на ръководителя на мисията е да осигури възможност на желаещите български граждани да гласуват. Така Бранимир Младенов коментира изборите, проведени през лятото на миналата година. Той смята, че е осигурил тази възможност. Не беше коректно да се засягат български дипломати, защото са спазили българското законодателство. Имаше явен натиск от страна на опозицията да се намали броят на секциите в Турция, коментира Младенов. Той отрече да е имало натиск в обратна посока - за увеличаване на броя на секциите. Младенов съобщи, че е имало разговор с предходния министър на външните работи - Румяна Желева, преди да му бъде наложено наказанието, което е било обосновано с "обществените настроения в България". Преди месец и половина напуснах външно министерство, съобщи още Младенов.

 


/АС/

Станете почитател на Класа