Да се засили контролът на харчене на държавните субсидии от партиите, поиска Мая Манолова

Да се прекрати порочната практика парите да следват депутата и да се засили контролът на харчене на държавните субсидии от партиите. Това са част от предложенията на заместник-председателя на парламента Мая Манолова за изготвяне на правилника за организацията и дейността на 42-то Народно събрание. Трябва да се прекрати и порочният навик за празна пленарна зала по време на петъчните заседания, заяви Манолова.

Заместник-председателят на парламента Христо Бисеров заяви, че от ДПС ще настояват да се създаде постоянна комисия в НС за контрол на дейността на всички служби за сигурност. В дебатите с народните представители са поканени и граждански организации.

„Според мен такава е нагласата и на членове на ресорната временна парламентарна комисия за изработване на правилника и нашата парламентарна група е, че в това Народно събрание трябва да направим опит да се разделим с някои порочни практики, които абсолютно справедливо възмущават българските граждани. В тази група бих посочила уродливата практика за това парите, които получават парламентарните групи, парламентарно представените партии да следват депутатите и тяхното движение от група в група или от група в качеството им на независими народни представители", каза Манолова.

По думите й практиката „парите следват депутата" трябва да бъде прекратена.

„Също така трябва да има яснота и прозрачност за това как депутатите харчат прословутите безотчетни 2/3 по своите заплати. Има нужда от тези пари, но те трябва да се използват за сътрудници, за приемни, за експертиза поднасяните законопроекти и във всички случай трябва да прекратим с усещането, че народните представители са различни от останалите субекти в държавата и могат да разполагат с безотчетни пари", допълни Манолова.

Христо Бисеров от своя страна визира три основни приоритета: „Първо, създаване на една специална глава в правилника - взаимодействие на Народното събрание и неговите помощни органи със структурите на гражданското общество. Второ, създаване на т.нар. блиц контрол и трето, ще инициираме създаване на постоянно действаща парламентарна комисия за контрол върху дейността на всички служби за сигурност, използването и прилагането на СРС-та и контрола върху данните за Закона за електронните съобщения", каза Бисеров.

 

 

 

Станете почитател на Класа