Двама вицепремиери и ново министерство обяви Орешарски

Номинираният за премиер Пламен Орешарски обяви състава на бъдещия кабинет, както и своето виждане за структурните промени в Министерския съвет. Орешарски направи това по време на националния съвет на БСП в понеделник. „С известна доза удовлетвореност мога да докладвам, че всички министри са специалисти в съответната област, някои от тях дори водещи”, подчерта Пламен Орешарски.

„Предлагам Министерския съвет да бъде с двама вицепремиери с координиращи направления - единият – по правосъдие и вътрешен ред и усвояване на еврофондове и вторият – с координационни функции по отношение на икономическия блок министерства”, съобщи ниминираният за министър-председател от БСП. Орешарски е за създаването на министерски пост, който да отговаря за инвестиционното проектиране.

Президентът Росен Плевнелиев ще приеме в 9.00 ч във вторник на "Дондуков" 2 Пламен Орешарски и лидера на БСП Сергей Станишев. На срещата, както предвижда процедурата, те ще съобщят, че проучвателният мандат за съставяне на правителство е приключил успешно, а президентът ще им връчи указа, с който предлага на Народното събрание да избере кандидата за премиер.

Председателят на парламента Михаил Миков обяви преди дни, че е готов да свика извънредно заседание на Народното събрание още във вторник и да се пристъпи към гласуване на кабинета.

Президентът Плевнелиев препоръча на новото правителство да има приемственост. Той посочи, че България се намира във важна фаза на планиране и изпълнение на еврофондовете от старата и новата финансова рамка, а това предполага приемственост. Новото правителство идва със своите приоритети, екипи и задачи, но една голяма задача пред тях трябва да бъде приемствеността по националните приоритети, а какъв по-голям приоритет от нашите общи европейски приоритети и задачи по националната програма "България 2020", коментира в понеделник държавният глава. Ние сме длъжни и аз очаквам и се надявам да се гарантира тази приемственост, каза Плевнелиев и допълни, че това ще бъде коментирано на срещата с Пламен Орешарски и Сергей Станишев във вторник. Според президента той е дал световен пример за бързане, а не за бавене на процедурата за съставяне на кабинет.

 

Предложеното правителство е в състав:

Министър-председател – Пламен Орешарски
Министър на финансите - Петър Чобанов
Министър на икономиката и енергетиката – Драгомир Стойнев
Министър на транспорта – Даниел Папазов, шеф на пристанище Варна
Министър на земеделието – Димитър Греков, ректор на пловдивски Аграрен университет
Министър на културата – Петър Стоянович
Министър на здравеопазването – Таня Андреева
Министър на вътрешните работи – Цветлин Йовчев
Министър на отбраната – Ангел Найденов
Министър на външните работи – Кристиан Вигенин
Министър на екологията – Искра Михайлова
Министър на правосъдието и вицеприемиер – Зинаида Златанова
Министър на спорта – Марияна Георгиева
Министър на образованието и науката – Анелия Клисарова, ректор на варненския МУ
Министър на труда и социалната политика – Хасан Адемов
Министър на инвестиционното проектиране Калин Тихолов
Министър на регионалното развитие - Десислава Терзиева

Станете почитател на Класа