Прокуратурата ще предяви обвинение на Цветанов до дни

До дни бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще се сдобие с обвинение. Това стана ясно от думите на Румяна Арнаудова, говорител на Софийска градска прокуратура. Сутринта Цветанов подаде заявление с искане да се откаже от депутатския си имунитет.

Арнаудова поясни, че прокуратурата първо трябва да получи официално съгласието за отказ от имунитета, което ще представлява основанието за възобновяване на производството за незаконното подслушване в МВР.

Именно по него Цветанов ще бъде привлечен като обвиняем, но досегашният му имунитет спираше прокуратурата да предприеме действия.

„Най-напред трябва да се привлече като обвиняем Цветан Цветанов и да се призове за предявяване на обвинението. В закона има посочен 3-дневен срок, който трябва да е изминал, преди лицето да се яви за предявяване на обвинението. Така че прокуратурата ще спази този законов срок, като гаранция за защита на правата на обвиняемия. Ако днес той бъде успешно призован, редовно призован по телефон, или с призовка, трябва от днес до датата на предявяване на обвинението да има три дни, за да му се предяви постановлението за привличане", обясни Арнаудова.

Тя добави, че по делото работят повече от двама прокурори. Именно те ще трябва да определят и неговата мярка за неотклонение.

Цветанов може да получи до 8 години затвор ако тезата на обвинението се докаже в съда.

Станете почитател на Класа