Томислав Дончев: Държавите в Европейския съюз получиха по-малко пари за следващия програмен период

Държавите в Европейския съюз (ЕС) получиха по-малко пари, за следващия програмен период, отколкото искаха и по-малко, отколкото очакваха. Това заяви в парламента народният представител от ГЕРБ Томислав Дончев в питане към премиера Пламен Орешарски относно преговорите за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за 2014-2020 година и българската позиция. Томислав Дончев предостави данни, според които в сега действащия програмен период Гърция е получила 20 млрд. евро, а сега ще получи 12 млрд. евро; Испания е намалила парите си от 35 млрд. евро на 15 млрд. евро; Италия от 28 млрд. евро на 23 млрд. евро; Унгария от 25 млрд. евро на 17 млрд. евро; Германия от 26 млрд. евро на 15 млрд. евро.
„Единствената държава, която няма да получи по-малко пари, е Белгия”, отбеляза Томислав Дончев. Народният представител обясни, че има и държави, които са получили пари за най-бедните си региони, но като цяло също ще получат по-малко пари.
„Аз добре си спомням една нощ в 3 без 15 изказването на премиера тогава Бойко Борисов, в което България поиска 200 млн. лева за Северозападна България. Тогава получихме категоричен отказ”, посочи Дончев.
„Малко или много са средствата – при всички случаи, те са недостатъчни на фона на нуждите на България. Във водния и пътния сектор средствата са в пъти по-малко от необходимите. Нито една стотинка, нито един евроцент, от тези милиарди, които обсъждаме, не е гарантиран. Ако контролната система на България не е на ниво, парите ще бъдат спрени, както се е случило. Ако страната ни не спазва параметрите на дефицит, финансирането може да бъде спряно още следващата година”, каза народният представител.
По думите му, няма лош дебат по темата за европейските фондове. „Интересният въпрос е обаче дали с фокусирането по тази тема, не изпускаме някоя друга важна”, коментира още Дончев.

Станете почитател на Класа