Тихомир Безлов: БСП се опитва да намери устойчив модел на поведение, ГЕРБ търси избори

Г-н Безлов, как ще коментирате вота на недоверие, внесен от ГЕРБ и последвалите скандали около него?

ГЕРБ имат слаба позиция в Народното събрание и затова техният модел на поведение е да пречат на парламента да функционира. ГЕРБ търсят начини да компрометират институцията, за да се стигне колкото се може по-бързо до избори. Всеки вот не недоверие блокира работата на парламента за една седмица и създава усещане за нестабилност. Ако ГЕРБ периодично внасят вотове на недоверие, ще постигнат целта си да поддържат усещането за дестабилизация.

Ще удържат ли БСП и ДПС на това поведение от страна на ГЕРБ?

Проблемът пред БСП и ДПС е, че не са сигурни в поведението на „Атака“ - то е сложно за предвиждане. До момента „Атака“ се държа гладко, но не е ясно как ще се държи в бъдеще. БСП се опитва да намери устойчив модел на поведение, ГЕРБ търси избори. БСП и ДПС нямат достатъчна стабилност да осигурят функционирането на правителството и на парламента, съответно ГЕРБ се опитва да усили тази нестабилност.

Очаквате ли нова вълна на протести през зимата?

Трудно е да се каже какво ще се случи, но при толкова разделено общество, рискът от протести непрекъснато стои. А функционирането на властта се превръща в агония.

Къде стои Реформаторският блок в тази ситуация?

Най-важната задача пред Реформаторският блок в момента е да се структурира – той все още е в насипен вид и няма единно ръководно тяло. Партиите в Реформаторския блок имат внимателно отношение един към друг, но са противоречиви в изказванията си по отношение на отделни политики. Проблем пред реформаторите не са другите партии, а самите те. Реформаторският блок се доближава да протестите, като изразява позиция срещу правителството, но все още няма единна и позитивна визия за това какво трябва да се направи.

Каква е ролята на президента Плевнелиев?

Очевидно е, че той не е съгласен с правителството, но неговата функция е силно ограничена по Конституция. Президентът може да налага вето върху различни закони, но видяхме, че то бива отхвърлено с обикновено мнозинство. Освен улицата, ГЕРБ и партиите извън парламента, президентът е още един вектор на противопоставяне на правителството. В този смисъл Плевнелиев също е фактор за политическата нестабилност у нас.

Смятате ли, че ще се стигне до предсрочни избори?

Не мисля. БСП, ДПС и „Атака“ нямат интерес от избори. За да се търсят избори посред зима, би трябвало ситуацията рязко да се влоши. Което в близкия политически хоризонт не ми се струва вероятно.

Станете почитател на Класа