Парламентът отхвърли внесения от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета

Първият вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски бе отхвърлен от парламента тази сряда. "За" оставката на кабинета бяха 86, "против" 111 (БСП и ДПС), 20 от Атака гласуваха "въздържал се". За да падне правителството „За" трябваше да гласуват минимум 121 депутати. Вотът е заради провала на правителството в областта на инвестиционното проектиране. В залата присъстваха министър-председателят Пламен Орешарски и министри от кабинета. 163 народни избранници се регистрираха за днешното заседание. 30 минути опозиция и мнозинство се караха за липсата на кворум миналата седмица. Димитър Лазаров от ГЕРБ коментира, че не трябва да се гласува вотът на недоверие, тъй като дебатите по него са се провели при фалшиво осигурен кворум. Председателят на Народното събрание Михаил Миков не се съгласи с него. Преди началото на заседанието лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ ще се държат отговорно.
Очевидно вотът имаше други цели, а не същностен дебат. Това каза премиерът Пламен Орешарски пред журналисти в парламента след отхвърления вот на недоверие към правителството. Не е неочакван резултатът от вота на недоверие. Очаквах такъв резултат. Още повече – измежду аргументите за вота, аз не открих нито един сериозен. Очевидно вотът имаше други цели, а не същностен дебат по политиката в областта на инвестиционното проектиране. Ако вие откриете един сериозен аргумент, съм готов и с вас да дискутирам.
На въпрос дали не го притеснява това, че кворумът в парламента зависи от „Атака” Орешарски заяви: „Нищо не ме притеснява”.
Истинските мотиви за вота на недоверие са делегитимацията на парламента. Това каза председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев в обяснение за отрицателен вот при гласуването на вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. „Гласувах против, поради три основни съображения. Първо, в мотивите и поведението на ГЕРБ пролича едно разбиране за това каква е работата на опозицията, което не разбирам. Цитирам лидера на ГЕРБ – работата на опозицията е да пречи на работата на парламента и на правителството. Истинските мотиви нямат нищо общо с функционирането на Министерството на инвестиционното проектиране. Истинските мотиви са делегитимацията на парламента”, посочи Станишев.
„Само неуважението към институциите дава сила на тази парламентарна група. Имаме нужда от опозиция и тя трябва да бъде подкрепена, за да бъде работеща и да има смисъл. ГЕРБ трябва да работи като конструктивна опозиция. Моето гласуване „против” е косвена подкрепа за конструктивната опозиция”, заяви Сергей Станишев.
С цялото си поведение ГЕРБ казват – как си позволихте да ни вземете властта. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан след гласувания вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. „ДПС гласува против вота на недоверие, не само, защото подкрепя кабинета и неговата програма, а защото този вот на недоверие с мотивите, които е внесен, с процедурата, по която се движеше парламентарната опозиция, всъщност отбеляза падението не на парламентаризма, а падението на една парламентарна опозиция. Трите възхитителни победи, които отбеляза ГЕРБ през миналата седмица с трите провалени заседания са победа на деструкцията. Това не може да се уважава”, заяви Местан.
Веднъж спечелете избори срещу нас и тогава раздавайте акъл. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. „Не мога да си представя човек, който говори за наглост, който се държи като партия, спечелила изборите. Народът постави ГЕРБ за първи път в новата история като първа политическа сила. Когато говорите от името на народа, ще се съобразявате с това. Когато ни победите, ще кажете оттук „Ние се победители”, добави Борисов.
„Г-н Сидеров, аз многократно съм ви благодарил. Много добре казахте – без вас този парламент и това правителство няма да го има. Като я няма „Атака”, този парламент и това правителство няма да съществуват. Оттук-нататък трябва да казвате защо БСП и ДПС са на власт”, заяви той.
„Казвате, че сме провалили три поредни заседания. Ако това е вярно, как преди малко вие приехте, че вотът е отхвърлен? Излиза, че всъщност не сме ги провалили. Г-н Станишев, когато спечелите избори, тогава ще станем опозиция и ще бъде градивни. Сега не е честно, след като не сте спечелили изборите”, посочи Бойко Борисов.

Станете почитател на Класа