Парламентът избира ръководство на ЦИК

Дебатите за избор на ръководство на ЦИК започнаха с обвинението на Цачева, че председателят на Правната комисия Четин Казак е изчел доклад за изслушването на кандидатите за ЦИК, който не е включен в дневния ред на НС.

В отговор на това твърдение, зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова призова дебатите за избор ръководство на ЦИК да се проведат в пленарната зала

Според Манолова именно пленарната зала е мястото, където политическите сили трябва да дебатират, вместо това да се случва "с мишкорене в кулоарите". Манолова припомни, че без доклад на Комисията по правни въпроси за изслушването на кандидатите, няма как да бъде избрано ръководство на ЦИК.

Днес народните представители трябва да изберат председател, зам.-председател и секретар на ЦИК. При представянето на Ивилина Алексиева за председател на ЦИК, Манолова заяви: "Ивилина Алексиева съчетава брилянтна политическа експертиза и богат опит в провеждането на избори. Тя е участвала и в изработването на новия Изборен кодекс". Манолова подчерта, че с председател като Алексиева, ЦИК ще бъде в отговорни и почтени ръце и уточни, че кандидатът на КБ е номиниран от 14 неправителствени организации.

Народният представител от ГЕРБ Цецка Цачева, на свой ред, представи кандидатурата на доц. д-р Маргарита Златарева за председател на ЦИК, а Мария Мусорлиева бе предложена за зам.-председател от народния представител Павел Шопов от "Атака". За секретар, ДПС предложи Севинч Солакова.

Не разбирам терзанията на президента. Той е изправен пред поредния тест за демокрация, който трябва да издържи пред очите на цялото общество – не, за да покаже, че Плевнелиев се е еманципира от ГЕРБ, а за да покаже, че демокрацията и принципите на правовата държава са над всичко.

Това заяви зам.-председателят на НС Мая Манолова, предаде репортер на БГНЕС. "В последните дни по инициатива на ГЕРБ, сме вкарани в абсурден спор, който се пренася в пленарната зала", подчерта Мая Манолова. "Спор за разпределението уж на членовете на ЦИК, между парламентарно представените партии, но на практика да спази ли президентът правилника и изискванията на Изборния кодекс. Какво е разпределението на местата на членове на ЦИК е обяснено ясно в ИК", заяви зам.-председателят на НС и призова президентът да сметне съотношението между парламентарно представените партии в ЦИК.

Според Манолова от ГЕРБ са решили, че местата, които ще получат в ЦИК не им стигат. "Не съм изненадана от това поведение на ГЕРБ, защото са свикнали да искат всичко, независимо дали им се полага и дали законът го позволява", каза още Манолова и подчерта, че от КБ са показали решимост за подкрепа на граждански кандидатури в ЦИК. Зам.-председателят на НС призова ГЕРБ да направят компромис с партийния интерес и да се подчинят на разпоредбите на закона.

Станете почитател на Класа