Въоръжението на армията е в критично състояние

Военният министър Ангел Найденов обяви, че е прекъснал "тенденцията за постепенна ерозия на отбранителните способности", но "положението с въоръжението и бойната техника е критично". Това става ясно от годишния доклад за състоянието на армията, който бе приет от правителството в сряда, съобщава електронното издание Медиапул.

Найденов продължава традицията всеки нов министър да "оправя" армията след наследника си и отчита, че през втората половина на 2013 г. са "предприети реални стъпки за усъвършенстване на отбранителния мениджмънт, за по-ефикасно изразходване на ограничените финансови средства, за противодействие на корупцията и конфликта на интереси".

Найденов зае поста в средата на миналата година, след като секторът премина през сериозна трансформация по времето на ГЕРБ и Аню Ангелов, която доведе до значителни съкращения в личния състав и закриване на поделения. Още при встъпването си в длъжност Найденов обяви, че не е съгласен с част от решенията му – откри наново поделението във Враца и спря част от планираните съкращения.

Станете почитател на Класа