Вигенин: Важни са отношенията и със САЩ, и с Русия

Приоритет за България е продължаване на стратегическите съюзни отношения със САЩ, но страната има интерес и от поддържането на взаимноизгодни отношения с Русия. Такава препоръка отправи външният министър Кристиан Вигенин пред 42-ма почетни консули на България по света на среща в София. По думите на министъра отношенията с Вашингтон заемат особено важно място във външната политика на България, а езикът, културната, историческата и религиозната близост между София и Москва е важен фактор в двустранните отношения.

Министър Вигенин посочи пред българските консули важността на двустранните отношения с Вашингтон и Москва. Той припомни, че през 2013 година Русия е вторият по големина търговски партньор на България. „Трябва да се знае, че България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. България е сред страните-членки на ЕС, които стоят твърдо зад европейската перспектива на Киев", уточни Кристиан Вигенин. А за санкциите разясни, че виждането на България е, те да бъдат превантивни, възпиращи и обратими, да водят до положително развитие на политическия процес.

Санкции срещу Русия от страна на Европейския съюз не трябва да влияят и да вредят на интересите на страните-членки на ЕС, допълни външният министър. Сред консулите, които чуха обръщението на Кристиан Вигенин беше и Христов Стоичков, консул на България в Барселона. Пред медиите той разказа каква помощ е оказал на българите там:

„Хората, на които съм помогнал, най-добре знаят. Има нуждаещи се. Знаете, че през последните години много хора напуснаха България по една или друга причина, но е много трудно, когато нямаш документи. Това е най-големият проблем. Много пъти съм се ангажирал да изпращаме хора до Мадрид и Валенсия, защото нямаше хора в Барселона".

По повод на събитията в Украйна Христо Стоичков коментира, че е против насилието и „всякакви военни намеси, защото човечеството е по-важно от всеки един бизнес".

Станете почитател на Класа