Райчев: Обществото дава власт и стабилност във влюбено състояние

„Има безнадеждно откъсване на политиците от живота на хората. Хората тотално са ги отписали и ги смятат за изроди. Страната се нуждае от мобилизация. Трябва да започнем да правим разни работи повече за по-малко пари. Цяла година тече вода по страната, наводнените места още не са изчистени. Не може така, трябва да се мобилизираме", заяви в сутрешния блок социологът Андрей Райчев.
„Не мисля, че ще има специална демобилизация за тези избори. Избирателната активност ще бъде нормална, но ще чуем много клишета - един милион работни места, тунел под Шипка и т.н. В част от хората съществуват такива очаквания, че политиците трябва да кажат тези думи по някакъв начин, но това не определя настроенията в страната. Хората вече усещат кризата на управляемост и искат да нея да се сложи край. Изглежда, че ще има вот за по-стабилно управление в по-дългосрочен хоризонт. Много хора биха гласували така в тази ситуация. Преди година малцина са си представяли, че ще сме на ръба на банкова криза и това ще бъде сериозен фактор при определяне на предпочитанията на хората на изборите", каза от своя страна политологът Даниел Смилов.
Андрей Райчев добави, че едва ли кампанията ще бъде вяла, тъй като има партии, които се борят да оцелеят, а ГЕРБ се бори за власт.
„В България стабилността се получава за сметка на влюбване. Обществото е давало власт във влюбено състояние. България се е влюбвала в Жан Виденов, Костов, Царя, Борисов. Не си спомням по друг начин нацията да е уреждала стабилност", каза още той и добави, че това, което виждаме това на улицата е нашият живот през следващите 5-6 години.
„Има вариант за стабилно управление. Тезата, че българинът дава стабилност само при влюбване е добра, но не винаги задължително е така. Българинът може да взима решения и с главата си, а не с други части на тялото си. Стабилност може да има, въпреки че сега не наблюдаваме едно по-масово влюбване на обществото в определен политик", опонира от своя страна Смилов.
По думите на Райчев обещанията на политиците, че ще стане по-хубаво е гигантска лъжа.

Станете почитател на Класа