Депутатите питат Ивайло Калфин за пенсионната реформа

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще отговаря на въпроси на депутати, заради предизвикалата обществени дискусии тема за пенсионаната реформа. Той ще бъде изслушан в парламентарната Комисия по труда и социалната политика.

Текстовете, с които се дава възможност да преместим партидата си за втора пенсия в НОИ от частен фонд, бяха приети в края на миналата година. Още тогава управляващите дадоха обещание, че ще ги допълнят по начин, който ще позволява на всеки да има максимално много възможности, за да избере къде да се трупат 5-те процента от пенсионната вноска, отиващи за допълнителна пенсия.

Въпреки че в момента текстовете гласят, че който веднъж избре да отиде в НОИ, няма право да променя избора си, се очаква те да бъдат допълнени с възможността за промяна на решението. Засега практически дори и някой да поиска да упражни правото си да премести партидата си в НОИ, не може да го направи, защото не е готова поднормативната уредба.

Възможността за преместване на вноските за втора пенсия са само част от голямата пенсионна реформа. Тази година възрастта за пенсиониране остана замразена, беше одобрено единствено увеличение на стажа с 4 месеца.

Станете почитател на Класа