Германия е шокирана от бомбастичния старт на новия гръцки лидер

В първата си проява като премиер в понеделник Алексис Ципрас посети мемориал от войната в Кесариани, където 200 гръцки бойци от съпротивата бяха убити от нацистите през 1944 г. Стъпката не остана незабелязана в Берлин. Нито решението на Ципрас часове по-късно да приеме руския посланик преди да се срещне с който и да било друг чуждестранен представител.

След това дойде информацията, че радикалният преподавател Янис Варуфакис, който някога сравни германската политика на икономии със "удавяне чрез данъци", ще поеме поста на гръцки финансов министър. Малко по-късно Ципрас нанесе още един удар, критикувайки декларацията на ЕС, която предупреди Москва с нови санкции.

Предположението на антуража на германския канцлер Ангела Меркел преди изборите в Гърция в неделя бе, че Ципрас - харизматичният лидер на крайно лявата партия СИРИЗА, ще изкопчи победа с малка разлика, ще се мъчи да формира коалиция и ако успее да направи това, бързо ще премине от модела на конфронтация към компромис. Вместо това, след като удържа победа и постигна бързо споразумение за коалиция с дясната партия "Независими гърци", той сигнализира в първите си дни на поста, че няма намерение да отстъпва, изнервяйки служителите в Берлин, някои от които признават, че са били шокирани от пламенния старт на 40-годишния Ципрас.

Няма съмнение, че ние бяхме изненадани от размера на победата на Ципрас и скоростта, с която той постигна коалиция, заяви високопоставен германски служител, който пожела да остане анонимен заради деликатността на въпроса. Друг заяви, че изборът на Ципрас на коалиционен партньор и финансов министър не са добри знаци, докато трети призна, че е бил шокиран от първите дни на поста на гръцкия лидер. Служители, близки до Меркел, казват, че те все още вярват, че Ципрас най-накрая ще промени курса, отказвайки се от по-радикалните си изборни обещания и подписвайки икономическите реформи, за които настояват Берлин и неговите европейски партньори като условие за получаването на още помощи, от които Атина отчаяно се нуждае до следващия месец, за да обслужи дълга си.

Но последните дни хвърлиха съмнение върху тази теза. Независимо от това, че борсите се сринаха, а лихвите по облигациите скочиха в сряда, Ципрас продължи да обещава "радикална" промяна. През последните 24 часа неговото правителство замрази две големи приватизации - на пристанището Пирея и на най-голямата компания в Гърция, а неговите министри обещаха да увеличат пенсиите и да наемат отново на работа уволнените служители от държавния сектор.

В отговор германският министър на икономиката и вицеканцлер Зигмар Габриел разкритикува Атина в сряда с необичайно остри думи за спирането на приватизациите без консултации и предупреди Ципрас, че еврозоната може да оцелее без Гърция. Ние вече не трябва да се тревожим, както правехме преди, каза Габриел, когато бе попитан за последствията, ако Гърция трябва да излезе от еврозоната.

Марсел Фратчер, ръководител на икономическия институт DIW и бивш служител от Европейската централна банка, заяви, че Ципрас "играе много опасна игра" като прави нещата много припряно. "Ако хората започнат да вярват, че той е наистина сериозен, бихме могли да имаме масивно изтичане на капитал и период, в който нещата ще тръгнат наобратно", каза Фратчер. "Бързо стигате до точка, когато излизането от еврото става по-вероятно", каза той. Служители посочват срещата на високо равнище на лидерите на Европейския съюз на 12-13 февруари като пръв основен тест за Ципрас.

Друг голям проблем за Германия е позицията на новото гръцко правителство по отношение на Русия. Срещата в понеделник на Ципрас с руския посланик, който му предаде писмо с поздравления от Владимир Путин и протестния вой на новия гръцки лидер във връзка с декларацията на ЕС за Украйна, повдигнаха въпроси за това дали крехкият консенсус на блока към Москва може да издържи.

Дори преди Ципрас да дойде на власт, служителите в Берлин бяха разтревожени от това как ще удържат на борда някои страни, като Италия, за санкции срещу Русия, които трябва да бъдат подновени в средата на 2015 г. Сега съществуват опасения, че Ципрас, италианският премиер Матео Ренци и скептични източноевропейски страни, като Словакия и Унгария, може да се съюзят срещу продължаване и засилване на санкциите в отговор на новата офанзива на проруските бунтовници в стратегическото украинско пристанище Мариупол.

Отдръпването на Ципрас от неговите европейски партньори по въпроса за Украйна би било преврат за Путин. Някои служители се опасяват, че руският президент би могъл да стигне дотам, че да предложи на Гърция като морков финансовата подкрепа, от която тя се нуждае, за да изпълни задълженията си по дълга.

Един високопоставен германски служител описа Ципрас като част от едно нахално ново поколение европейски лидери, сред които италианския Ренци, които не се уплашиха да се изпречат на Меркел и да оспорят основните положения, които формираха политиката в еврозоната и украинската криза през последните години. "Той не идва от върхушката, той е нешлифован, уверен и способен да събере масите зад своя курс", каза служителят. "Ясно е, че с него няма да бъде лесно".

Никой не може да каже, че тези признаци не са били налице преди изборите. Само дни преди вота Ципрас заяви пред хиляди хора на митинг в Атина: "В понеделник нашето национално унижение ще бъде зад нас. Ние ще приключим със заповедите от чужбина". На заден план от високоговорители гърмеше песента на Ленард Коен: "First we take Manhattan, then we take Berlin".

БТА

Станете почитател на Класа