Две оперни певици от Стара Загора кръщават небесна звезда

Eдна звезда на небето официално вече   носи имената на две земни звезди – Мария Клинчева и Гергана Русекова. Първата е дългогодишна прима на Старозагорската опера от близкото и минало. Втората – млада, много талантлива и мнообещаваща оперна певица-мецосопран. Правото върху името на звездата е притежание на Държавна опера-Стара Загора и се утвърждава с официален Сертификат, международен образец, утвърден от Председателя на Федерацията по Космонавтика на Русия.

Международният звезден сертификат бе поръчан от Сдружение "Настоятелство на Старозагорска опера" и бе връчен в края на първото издание на „Звездите на бъдещето" от Председателя на Настоятелството Татяна  Станчева. Красивата дама Татяна Станчева е сред най-самоотвержените ценители и поддръжници на Старозагорската опера.  Тя с вълнение отправи към Гергана Русекова и Мария Клинчева своето топло и поетично послание:  „Настоятелството на Операта подкрепя инициативата на ръководството на Старозагорската опера „Звездите на бъдещето", с която да бъдат
представяни и стимулирани младите таланти. И всички ние – от Настоятелството на Операта, в случая се явяваме техни „орисници". От сърце им желаем широк, възходящ и светъл път в тяхната професионална   кариера, който да бъде посипан със звезден прах. Наричайки на тяхно име  звезда, да бъдат безкрайни и техните звездни мигове на сцената! И нека  нашите млади „звезди" да не потъват в космическия студ, а да останат  верни на своята публика. Защото звездите са красиви, когато има кой да им се радва от Земята. И не на последно място – нека винаги да носят
своя респект към постиженията на своите колеги, които са извървели своя  звезден път преди тях..."


Нещо повече за "Звездите на бъдещето. Новото издание на популярните съботни матинета в Операта тече под това лого. Изданието стартира на  2 април във фоайето на Операта. Мария Клинчева представи увлекателно своята млада колежка и нова надежда на операта - Гергана Русекова.  Прозвучаха изпълнения на Гергана и на Екатерина Станчева в съпровод на пиано на Деница Петрова.
На 23 април /събота/ от 11 часа във второто издание на матинето „Звездите на бъдещето" оперната прима Христина Ангелакова ще представи Русалина Мочукова – солист с изключителен глас и излъчване, гордост на Старозагорска опера.
За Мария Клинчева и Гергана Русекова:
На 7 ноември миналата година Мария Клинчева бе представена в съботното матине „Емоция и Любов" в Операта. Мария Клинчева завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров", специализира в Музикалната академия „Киджана" в Сиена, Италия и в Римската академия „Санта Чечилия". На сцената на Старозагорската опера има над 40 роли от европейската и българската класика. За своите високи творчески постижения през 2013 г. тя заслужено получава Наградата "Стара Загора".
Гергана Русекова /мецосопран/ направи през май 2015 година своя успешен дебют в ролята на Азучена в операта „Трубадур" на Верди на сцената на Старозагорската опера. За първи път в ролята на Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе зрителите я аплодираха на 30 октомври 2015 г., а нейната първа комична роля бе на на Марцелина в премиерния спектакъл на операта „Сватбата на Фигаро" от В.А.Моцарт на 23 януари тази година.
В репертоара на певицата влизат още главните роли от оперите „Дон Карлос" на Верди, „Самсон и Далила" от Сен-Санс, „Аида" от Верди, Кармен от едноименната опера на Бизе, както и солистичните партии от „Реквием" на Моцарт и Верди, „Малка слънчева меса" и „Малка тържествена меса" на Росини, Девета симфония на Бетовен, Меса „Нелсон" на Хайдн, „Стабат Матер" на Перголези и др.
„Тя е дълбоко проникновен изпълнител, силата на гласа й е част от психологическото изграждане на образа. Гергана пее с лекотата на добре обучен изпълнител, „чиракувал" не случайно при големи имена на оперното изкуство. Тя е очарователна и печели с поведението си симпатиите на публиката" пише Донка Йотова във в.Национална бизнес поща.
ГЕРГАНА РУСЕКОВА е родена в Пазарджик. През 2005 г. завършва оперно пеене в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София. Работи с доцент Констанца Вачкова (от 2006 г. до сега). Специализирала е в майсторските класове на проф. Джефри Гол – първи контратенор на Метрополитан опера, преподавател в Къртис, Филаделфия, на Валерий Рифкин /диригент в Лос Анджелис Опера/ и певците: Мартина Аройо, Наталия Афеян, Георги Чолаков, Стефка Евстатиева, Фиоренца Косотто.
През 2006 г. Гергана Русекова е специализант в Университета Дюкейн, Питсбърг, под ръководството на Клаудия Пинца, Генко Гешев, Сузана Лемберская и Джонатан Лоусън. Носителка е на специалната награда и стипендия за обучение в САЩ от Международния конкурс за млади оперни певци "Пълдин" 2005 г. През 2006 г. е лауреат на конкурса "Христо Бръмбаров". През 2007 г. печели стипендия за Международна лятна академия за млади оперни певци Ezio Pinza EPCASO 2007 и работи с диригента Mаурицио Арена, Мария Киара /сопран/, Енца Ферари /главен корепетитoр на Teatro "La Scalla"/, Джани Капелето /главен корепетитoр на Teatro Lirico-Тревизо/ и Мария Паван /корепетитoр на Teatro "La Scalla"- Милано/. През май 2009 печели Голямата награда на Европейския конкурс за млади изпълнители на класическа музика „Короната на Търновград"-В.Търново и наградата на БНР, а именно записи и концерти с оркестъра на БНР. През юни 2009 печели трета награда на Националния Конкурс за млади оперни певци "Гена Димитрова"-Плевен. През октомври 2009 печели трета награда на Международния Конкурс на млади оперни певци „Риторна Винчитор"-Ерколано, Италия и на специалната награда на конкурса -участие в постановка на „Тоска" в ролята на Тоска.
През 2010 г. гастролира в Испания и Франция в ролите на Сантуца от „Селска чест" на Маскани и Салюд от „Кратък живот" на Де Фая. През сезон 2011-2012 дебютира на сцената на Софийската опера и балет в ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини и в ролята на Сантуца от операта „Селска чест" на Маскани. През ноември 2012 участва в традиционното турне на Софийската опера в Япония със спектаклите на „Тоска" на Пучини и „Селска чест" на Маскани. През същия сезон прави студийни записи в БНР. През сезон 2013-2014 дебютира в ролята на Амнерис от операта „Аида" на Верди – спектакъл на световноизвестния аржентински художник и режисьор Уго Де Ана, копродукция на Софийската опера и Арена Ди Верона, Италия.

 

 

Станете почитател на Класа