Топ 10 на най-луксозните дамски чанти

“Класа“
Любовта между жените, модата и чантите е известна отдавна, но има само няколко чанти в света, признати и от най-претенциозните клиентки за кралици на модата. Техните цени съответстват на уникалността им. И ако трябва да ги подредим по възходящ ред, челното място заема Birkin на компанията производител Hermes.

Birkin, Hermes



Според спецовете това е чантата, която десетилетия наред определя правилата. Виктория Бекъм е жената, която притежава 100 екземпляра от Birkin, като общата им цена е 1,5 милиона британски лири. Модната икона близо 10 години предава уроци по добър вкус и е успяла да запали по тази марка чанти едни от най-богатите и известните дами на света.
Цените стартират от 4200 британски лири. Връх на ексцентричността е моделът Silver Himalayan, от който са произведени едва няколко екземпляра. Чантата е украсена с диаманти и струва 80 000 британски лири.
Историята и истерията по тази марка започват през 1984 година, когато от Hermes създават чанта и я кръщават на актрисата Джейн Бъркин, тогава модна икона. От Hermes целят едно - тази чанта да надмине успеха на Kelly, кръстена на принцесата на Монако Грейс Кели, която я прави известна, защото я носи през цялата си бременност. Birkin е измислена от тогавашния директор на френския бранд Жан Луи Дюма.
Днес в централата на Hermes има списък с очакващите да получат Birkin. В него рангът или парите нямат значение просто защото желаещите да я притежават я смятат за придобивка от нивото на едно Ferrari. В списъка на Hermes няма случайни имена, а ако на пазара или на търг се появи рядка Birkin, това предизвиква масова истерия у жените, които дълго време чакат да притежават тази чанта, символ на класа и блясък.
Втората позиция се заема от

Kelly, Hermes



За тази чанта познавачите твърдят, че е един от сънищата на всяка почитателка на модата, подобно например на костюм Chanel. Не по-малко са и купувачките. Това, че аксесоарът от известно време е на втора позиция, в никакъв случай не подбива цената й.

Fendi
е марката, която всяка жена желае да притежава. Тя е олицетворение на нюйоркски лукс и шеметен живот. В края на 90- те чантата Fendi се превърна в символ на разкоша благодарение на четирите култови героини от „Сексът и градът”, които гордо я разнасяха пред очите на зрителите.
За десетата годишнина на чантата, превърнала се в модна икона, шефката на компанията Силвия Вентурини Фенди създаде лимитираната серия Beaded Baguette Bag от 40 екземпляра. Тузарската чанта може да бъде намерена само в бутиковите магазини, а цената й е 6670 долара.
Силвия Фенди работи заедно с Карл Лагерфелд, за да подобри своята марка издължени чанти. Характерната мозайка на Fendi се появява за първи път в есенно-зимната колекция на 1999 г. Оттогава аксесоарът привлича жените с вкус и до днес е сред най-луксозните екземпляри, появили се на световния пазар.

Louis Vuitton




Една елитна марка, създадена за младите по дух. Игривите цветове придават нов блясък на класическото лого. Бионсе е сред големите почитателки на този дамски аксесоар.

Balenciaga



Тя е олицетворение на рафиниран лукс, висока класа и холивудски шик. През дългогодишната си история Гучи създава не просто временна мода, а съумява да остави знакови и култови произведения на изкуството, превърнали се в задължителен елемент в гардероба на всеки ценител на изтънченото. Такава е и чантата Balenciaga. Една особено популярна марка през този сезон, символ на престиж и добър вкус.

Dior



Джон Галиано, наследникът на Dior, безпогрешно следва стила на Dior. Той съчетава съвременната свобода на израза с препратки към богатото минало, утвърждава женствеността и романтизма, които подчертават блясъка, за сметка на комфорта. Галиано изкусно миксира екстравагантността си с разкошните елементи, символ на марката

Prada




Винаги ще има чанта от тази марка в подобна класация. Новите модели са модерни, необичайни и издават свободомислие. Както може би знаете, чантите Prada са най-имитираният аксесоар през последните години. Затова и от „Прада“ разпространиха инструкции за разпознаване на фалшификати. Първото, което трябва да знаят купувачките,е, че oригиналните чанти на марката могат да се разпознаят по буквата R в името, тъй като е малко изкривена. Ако буквата е права, значи е фалшива. Обикновено задната част на металната „чинийка“ с логото на марката е със същия цвят на чантата. Върху всички метални елементи (от закопчаването до токите и копчетата) е гравирано името „Прада“. Върху вътрешния етикет е написано „Прада“, а под него - Made in Italy. Цялата подплата е изписана с логото на марката - хоризонтално и по протежение на плата (Prada-Prada-Prada). Често фалшификатите имат сходни имена на „Прада“. Оригиналните аксесоари са снабдени задължително със сериен номер.

Gucci



Най-забележителният им модел напоследък - чанта с голям капак, направена от черна коприна и пера и бамбукови дръжки, не може да носи никоя друга марка освен Gucci, което означава най-висока класа.

Bottega Veneta Tote



Те са особено популярни, ако сте фен на дискретността и не обичате големи крещящи лога. Тя е олицетворение на елегантност и съвършенство, следваща традицията на венецианските майстори.

Tod's



Не може да бъде пропусната и нашумялата през последните години марка Tod's, която е хит сред звездите и е не по-малко шикозна.

Станете почитател на Класа