×

Message

Error while downloading file File not found on server

За незабравимо детско забавление: Карнавал Габрово 2024 се приближава!

За незабравимо детско забавление: Карнавал Габрово 2024 се приближава!
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.05.2024
  • Share:

-          Събития и различни забавления през целия ден са предвидени и за най-малките габровчета и гостенчета на града редом до традиционния, атрактивен карнавал и множеството концерти

-          Откриване на карнавала с Уличка на Чудесата, специално за най-малките

Само няколко дни ни делят от началото на очаквания от малки и големи Карнавал Габрово 2024, който ще се проведе на 18 май. Градът ще озари своите улици и площади с безброй костюми, усмивки и веселба.

Карнавалът ще започне с „Уличка на Чудесата“, където най-малките габровчета от всички детски градини ще забавляват с уникални представления. За втора поредна година, Община Габрово и Център за работа с деца „Габровските Смехоранчета“ организират това незабравимо събитие, отделно от голямото шествие вечерта, което изцяло е посветено на децата. Главната цел е да се даде възможност на малчуганите да бъдат главни герои на карнавала.

1ггг

 

 

2ггггг

В този ден на веселие улиците ще оживеят с необичайни и забавни костюми, изпълнени с детска радост и енергия. Тази година публиката ще има възможност да види и най-габровския обичай – Олелийня, от където се заражда големият и пищен Габровски карнавал.

3ггг

Своите костюми и дегизировки участниците ще показват преминавайки по централната градска улица „Радецка“- от църквата „Успение на Пресвета Богородица“ до площад Първи май при най-старата градска кула, където ще представят на сцена различни картини, свързани с габровските шеги, за да се знаят, пазят и предават.

4ггг

 

 

5ггг

Смехоранчетата казват, че на площада до тази кула ще има пазар с лакомства, а продавачи в пъстри дрехи, ще се пазарят с гости и малчугани. Ще стане площадно веселие с пишман артисти, ще оживеят старите баш габровски зевзеци - Нуньо с куклите, Дядо Миньо Попа, великия Марко Каварадоси с голямата шапка, Керката- музиканта, търговеца и веселяк Оката, ще има смешници, художници, циркаджии, продавачи на песнопойки, ще дойдат „Балканджии“, „Контета и Кокони“, „Градоначалници“, „Вариклечковци“, а „Бай Ганьо и неговата челяд“ няма да пропусне да са пазари за някой шекер, там ще са още „Габровските смешници и плашила“, „Вестникарчета“ и „Чужденците“.

Разбира се Карнавалното шествие и веселие ще открие „Градската духова музика“. Те ще заемат място на сцената и посрещат всяка карнавална група, ще вдигат такава олелийня, че да ги чуят чак в съседно Севлиево.

Детският карнавал ще започне в 11 часа. Намерете своето удобно място по трасето и доведете детето, кучето, внучето, защото най-малките карнавалисти не са за изпускане.

Пълната програма на Карнавала може да откриете тук: Карнавал Габрово 2024

Не пропускайте голямото карнавално шествие, множеството концерти с български и чуждестранни звезди и специалните детски събития.

Следете сайта на Карнавал Габрово и неговите социални мрежи, където ще има допълнителна информация за достъпа, паркирането и временната организация за движение в деня на Карнавала:

Карнавал Габрово: www.carnival.gabrovo.bg

Фейсбук страница: https://www.facebook.com/Carnival.Gabrovo/

Станете почитател на Класа