Бащата на Лувъра в Абу Даби обсъжда българския Лувър

„Класа“

В разгара на дискусията за музейната реформа в София пристига световноизвестният архитект Жан Нувел. Той ще се включи в в международния форум “Трябват ли ни музеи и галерии”, организиран от списание Abitare в Националната художествена галерия (НХГ) на 19 и 20 февруари.

Авторът на 200 прочути сгради за първи път у нас

Нувел е автор на повече от 200 прочути сгради, пръснати по целия свят, сред които небостъргачът “Агбар” в Барселона, Музеят за съвременно изкуство на фондация „Картие” в Париж, галерията “Лафайет” в Берлин. Носител е на множество награди и на архитектурния „Нобел“ - “Прицкер прайс”.
Световната му слава идва през 80-те със сградата на Института на арабския свят в Париж. Нейната фасада е направена от механични фотоелектрически клетки, които се отварят и затварят автоматично в зависимост от светлината. През годините архитектът създава както социални жилища в Ним, така и хиперлуксозни апартаменти в нюйоркските квартали Челси и Сохо. Той отваря собствено архитектурно бюро в Париж едва 25-годишен. Днес ателиетата му се простират от Лондон през Барселона до Ню Йорк, а за него работят над 150 специалисти.
“Когато кажем архитектура, разбираме Нувел, когато кажем Нувел, разбираме архитектура.” Тази парафраза на известното изречение най-добре приляга на Жан Нувел. Защото много е казвано за него и със сигурност много ще се казва. Но най-яркото доказателство за големия му талант е създаденото от него. Всички негови проекти са внимателно вписани в заобикалящата ги среда. Сградите му са изградени в равновесие с околното пространство и създават нов, по-хармоничен декор на ежедневната градска сцена. Неговите проекти се превръщат в христоматийни, всеки от които е новаторски и емблематичен за времето си – Съдебната палата в Нант, Културният и конгресен център в Люцерн, Музеят на народите Quai Branly в Париж и др. В момента фирмата му Ateliers Jean Nouvel проектира в целия свят - от Япония през Чехия и Катар до Русия и САЩ. Светът очаква през 2013 г. изключително мащабния проект Лувърът в Абу Даби, който самият Нувел определя като най-голямото предизвикателство, пред което се е изправял.

Итало Рота, създателят на центъра „Помпиду“

Участник в дискусията е и италианският архитект Итало Рота. Роден е в Милано през 1953-та, завършва архитектура в миланската „Политехника“. През 1981 г. заедно с Гае Ауленти и Пиеро Кастилиони печели конкурса за интериорите на Musée d’Orsay в Париж. С „френския период” от живота му свързваме още оформянето на пространствата на няколко френски музея - центъра „Помпиду“, Залата на кралете в музея „Клюни“, Лувъра. Със завръщането му в Италия през 1995 г. започва изключителен творчески период. Рота работи по най-разнообразни проекти - от музейни инсталации и кафе- галерии (Маями, Милано, Шанхай, Москва, Хонконг и Дубай) до проекти за различни обществени сгради в Италия и Индия. Негови са проектите за реставрацията на центровете на Нант, Болоня, Ричионе, на исторически парк в Пиза. Куратор е на изложби в Париж, Милано и Болоня, включително на изложбата по случай 40-ата годишнина на Christian Dior. Проектирал е къщата на Роберто Кавали във Флоренция, която сменя цветовете си в зависимост от настроението на собственика. Рота е автор на павилиона Cuidades de Agua на ЕКСПО Сарагоса през 2008 г. В момента работи върху няколко обекта в Палермо; има серия от проекти в Индия, между които храмът на бог Хануман в Долви и преустройство на металургичен комбинат; проектира Музея на ХХ век в Милано. Удостоен е със златен медал за италианска архитектура.
Моник Вот, довереното лице на Кристи'с
В София пристига и Моник Вот (на която собственикът на Кристи'с Франсоа Пино поверява управлението на колекцията си във венецианския “Палацо граси”), Дама с разностранни артистични интереси, богата култура и мениджърски талант, Моник Вот започва като журналист във Френското радио, после работи като телевизионен продуцент, театрален режисьор, директор на Националния център за хореография във Франция и Европейския фестивал за танци, театър и изкуство в Рим. Родена в Германия, израства във Франция, но от 25 години живее в Италия. От 2002 г. до 2004 г. е назначена от френския президент за генерален комисар на франкофонията. През 2007 г. е избрана за директор на Palazzo Grassi – венецианския палат, подслонил внушителната частна колекция на собственика на Christie’s Франсоа Пино. Именно на нея милиардерът поверява съвместната работа с архитект Тадао Андо по трансформацията на бившата митница Punta della Dogana във Венеция в един от най-забележителните центрове за съвременно изкуство, открит през 2009 г. През 1986 г Моник Вот създава и фондация Romaeuropa в Рим, чийто вицепрезидент е и до днес.
Във форума ще участват и Давид Каскаро (директор на Висшето училище за изкуства в Мюлуз, Франция) и У Уений (шеф на водещото китайско архитектурно студио Urbanus Architecture & Design, проектиращо музеи и галерии).

Станете почитател на Класа