Турски филм взе "Златна мечка" на "Берлинале 2010"

Турският филм Bal ("Мед") на режисьора Семих Капланоглу спечели „Златна мечка" на 60-ия международен филмов фестивал в Берлин
Турско-германската продукция бе предпочетена от журито с председател режисьора Вернер Херцог пред силно рекламираното участие на Роман Полански, за когото остана "Сребърна мечка" за режисура.
Още по време на конкурсните прожекции турският филм бе обявен от журналисти и критици за фаворит. Той разказва историята на 6-годишно момче, живеещо в гората с баща си, който го обучава в тайните на производството на мед. Романтичният свят на Юсуф се срутва, когато баща му изчезва безследно.
При получаването на наградата Капланоглу се пошегува, че "Златната мечка" е надушила меда и затова филм с такова заглавие печели юбилейния фест.
И още един филм на съседи спечели награда - румънският Eu cand vreau sa fluier, fluier ("Ако искам да свиркам, ще си свиркам") на Флорин Сербан заслужи Голямата награда на журито.
Тази румъно-шведска продукция описва непълнолетен престъпник, който излиза на свобода, след като е прекарал няколко години в изправителен дом и там е успял да се влюби в срещащата се с него социална работничка. Изпълнителят на централната роля и почти всички други млади изпълнители не са професионални актьори.
Роман Полански участваше с "Писател в сянка", екранизация на едноименния, издаден и на български, роман на Робърт Харис.
Както е известно, режисьорът е под домашен арест в Швейцария в очакване на евентуална екстрадиция в САЩ, където е обвиняван в сексуално посегателство над малолетна, извършено през 70-те години на миналия век.
Наградата от негово име в Берлин прие неговият продуцент Ален Сард. "Съжалявам, че Полански не е сред нас. Сигурен съм, че той щеше да бъде много щастлив. Но той самият ми каза, че дори и да беше на свобода, нямаше да дойде в Берлин, защото последния път, когато отишъл на кинофестивал, за да прибере награда, бил арестуван", заяви Сард.
Тридесет и седем годишната японска актриса Шинобу Тераджима спечели "Сребърна мечка" за ролята си на изтерзана съпруга на тежко ранен военен във филма "Гъсеница" на Коджи Вакаматцу.
Руските актьори Григорий Добригин, на 23 години, и Сергей Пускепалис, на 43, спечелиха заедно "Сребърна мечка" за най-добри изпълнители в смразяващия арктически трилър "Как прекарах това лято" на режисьора сценарист Алексей Попогребски. Операторът на този филм Павел Костомаров бе отличен с награда за изключително майсторство.
Наградата на публиката във фестивалната секция "Панорама" заслужи документалната лента Waste Land ("Земя на отпадъците" - Великобритания, Бразилия) за живеещия в Ню Йорк бразилски художник и фотограф Вик Муниз.
Същият филм спечели и наградата на правозащитната организация "Амнести интернешънъл".
Наградата за филм с хомосексуална тематика спечели комедията The Kids Are All Right ("Децата са добре") на американската режисьорка Лиса Чолоденко. Филмът е с участието на Анет Бенинг и Джулиан Мур и разказва за тийнейджъри, отгледани от лесбийска двойка, тръгнали да търсят биологичния си баща.

Станете почитател на Класа