Импресионисти гостуват в Музейната галерия за модерно изкуство

„Класа“

Великолепни гравюри на женски лица очароват публиката в първите дни на март в Музейната галерия за модерно изкуство в столицата. В продължение на две седмици в уютното пространство на „Оборище“ 10 могат да се видят творби на Дега, Матис, Пикасо и Шагал, в които доминираща тема е жената. Тя се появява като муза и вдъхновителка за великите творци в различни периоди от живота им. Най-известните импресионисти и модернисти на ХХ век рисуват по различни поводи женски портрети и тела, които днес са ценни експонати в световните музеи и галерии.
При Пикасо, естествено, водещо е еротичното начало. Великият испанец присъства в изложбата с голи тела, носещи експресията и порива на неговия необуздан талант. Французинът Анри Матис е показан с атрактивната гравюра„Хаитянка“. В нея проличава авангардният почерк на художника, оставил трайна диря и във френското, и в световното изкуство. Едгар Дега е показан в експозицията с една от най-популярните си теми – танца. Точно танцуващите момичета му носят световна слава. Балерината, която можем да видим на „Оборище“ 10, е съзвучна с мотивите, които Дега залага в прочутата си картина "Танцьорките", която достигна фантастичната сума от 10 722 500 долара на търга за импресионисти и модерно изкуство на "Кристис" в Ню Йорк през ноември миналата година. Най видният представител на импресионизма е страстен поклонник на балета, а танцът, излязъл изпод неговата четка, носи тайнственото очарование на щриха и на цветовете.
Любовните сюжети на Шагал, които могат да се видят на „Оборище“ 10, са проникнати от фантастични и дълбоко емоционални внушения. Специалната изложба в Музейната галерия за модерно изкуство е подбрана за "най-женския" месец от младата галеристка Деница Атанасова. Тя умело е съчетала авторите, за да постигне въздействаща комбинация от образи и внушения, които ще допаднат на най-широка публика. А мнозина може би тук ще намерят най-подходящия подарък за нежната си половинка през най-женския месец на годината.
И още една новина от Музейната галерия за модерно изкуство – духовното средище е привлякло сред ПР-ите и журналиста Найо Тицин. Освен точното и остро перо и вродената чувствителност към всичко, което се случва в областта на културата, Найо е особено пристрастен и към изящните изкуства. Той е син на известния български художник Атанас Нейков (1924–2003), познат като график, илюстратор и пространствен оформител. Учител на Атанас Нейков е не кой да е, а самият Дечко Узунов, с когото се падат и роднини.

Станете почитател на Класа