Жени Живкова: Носете червено и черно през лятото

След „Екстравагантна зима“ известната дизайнерка Жени Живкова е подготвила за своите почитатели новата си дамска колекция за пролет-лято 2010 г., наречена "Нова еманципация". Тя ще бъде представена на 9 март, вторник, в „Рейнбоу плаза“. Специално за „Класа“ Жени Живкова разкри кои ще са новите модни тенденция през следващите два сезона. Тя обясни защо червеният цвят доминира в нейните тоалети, колко дълги ще са полите, панталоните и роклите.


- Г-жо Живкова, защо кръстихте колекцията „Нова еманципация“? Какъв смисъл сте вложили в името й?
- Когато създавах новата колекция, имах предвид променящото се положение на жената в обществото – все по-решителна, все по-изтънчена, все по-изискана и с оригинален стил. Заедно с това тя продължава да бъде романтична и мечтателна, дръзка и самоуверена. Това ме кара да мисля, че навлизаме във време на нова еманципация. Пролетно-лятната ми колекция е издържана в духа на тази нова еманципация и – надявам се – ще допринесе за положителния и успешен имидж на съвременната българка!

- Колко тоалета ще представите на ревюто?
- Колекцията е съставена от 68 облекла, разпределени в 9 теми. Силуетът е свободен, дори безгрижен, и провокира чувствителна женственост, блузи, туники, свободно падащи рокли, обгръщащи тялото. Тази визия се допълва от ефирните материи, които са използвани - копринен шифон и копринен сатен.

- Какви са предложенията за топло време?
- Саката са разнообразни, част от тях следват своя собствена линия, напомняща на блейзърите, които се съчетават с поли, панталони бричове и рокли. При тях са характерни вградените биета и ширити. Друг основен елемент при саката са шал- яките и саката без ревери, подчертани с различни срязвания, при които раменете са фиксирани с подплънки. За този силует на саката са характерни 3/4, къси ръкави и сака без ръкави, напомнящи мъжки жилетки.
Блузите и бюстиетата са свободни и небрежни, изработени от ефирни материи, с набори и чупки.
Голямо разнообразие цари в кройките на полите и роклите, чрез които е изразен романтичният стил. Някои са с формата на лале, други имат волани, но задължително присъства и класическата права пола. Актуални са и драпериите, чупките и наборите. Не липсват апликациите от дантела при някои от вечерните облекла.
Панталоните са с разнообразен силует от прави през панталони тип „морков” до широки ала Марлене Дитрих.

- Нещо за дължината на полите и роклите?
- При роклите и полите има умерена тенденция към леко скъсяване, но все пак доминират дължините около коляното. Саката са малко под талията или около нея. А при панталоните дължините са всякакви - от дълги през 7/8 до къси панталонки.

- Кой цвят доминира?
- Червеният цвят. Спрях се на него, защото през 2010 година е много актуален. Той е топъл, слънчев, много подходящ за лятото, а освен това се харесва от клиентите. Най-честата комбинация на червеното е с черно при официалните облекла. Те са разиграни в съчетание на няколко плата в една дреха. Не съм пренебрегнала и бялото, черното и екрюто.

- Говори се, че вашата дъщеря Андреа ще участва в ревюто?
- Не, Андреа няма да участва в представянето на пролетно-лятната ми колекция. Моделите ще бъдат демонстрирани от 16 манекенки на „Визаж“.


Интервюто взе Долорес Витанова

Станете почитател на Класа