Как Emerging Pictures доведе Ла Скала в НДК

Елиана Митова

Пласидо Доминго звучи на живо в НДК на 29 април чрез директното излъчване на операта „Симоне Боканегра“ от Миланската скала, съобщи вчера шефът на Двореца на културата Христо Друмев. Операта на Верди е включена в проекта Opera in Cinema на американската фирма Emerging Pictures, която поддържа делови контакти с НДК от декември 2009-а, когато гледахме откриването на оперния сезон в Милано с „Кармен“.
Emerging Pictures притежава правата за сателитно излъчване и разпространение на оперни спектакли „на живо” от най-прочутите театри в света: Метрополитен опера, Ковънт гардън, Двореца на изкуствата „Кралица София” - Валенсия, Театро Комунале - Болоня, Театро Реджо - Парма, Залцбургския фестивал, Парижката опера и др. Цикълът Opera in Cinema се радва на изключителен успех по целия свят, а хората в над 70 киносалона в САЩ, Италия, Франция, Испания, Германия, Великобритания, Полша, Литва, Естония, а сега и България едновременно стават съпричастни на великолепни оперни постановки.
Сътрудничеството на НДК с Emerging Pictures е поводът да гледаме на 15 март в НДК запис на топпродукцията на Ла Скала „Травиата“ с участието на Анджела Георгиу и Рамон Варгас под диригентството на Лорин Маазел. Удоволствието да се насладим на най-популярната опера на Верди струва от 15 до 25 лв. според договорката с Emerging Pictures. „72 часа след излъчването ние сме длъжни да уведомим компанията колко билети сме продали и на какви цени. Освен това нямаме право да раздаваме безплатни пропуски. Цялата рекламна кампания за „Травиата“ е съгласувана с Emerging Pictures – афиши, клипове по телевизията, съобщения в печата“, съобщи Христо Друмев.
От въпросния проект печели не само Emerging Pictures, но и НДК, който е един от най-крупните данъкоплатци в страната. Оказва се, че операта също може да бъде бизнес, при това доста печеливш, показват проучванията на Emerging Pictures.

„Уолстрийт джърнъл“ хвали проекта

„Филмираната опера е изненадващо добър бизнес, пише в. „Уолстрийт джърнъл“ за проекта. През 2006 г., когато Метрополитън опера обяви плановете си да покаже заснети оперни спектакли, скептиците се чудеха кой ще плаща за подобен експеримент. Оказа се, че на хората този тип зрелища им харесват. Защото истинските меломани не могат да си платят скъпия билет в операта, но могат да се бръкнат, за да видят същата тази опера, заснета на филм.“ Според “Уолстрийт джърнъл“ опитът на Метрополитън бързо се е разпространил и в другите знаменити оперни театри по света. „Една от бариерите, която трябва да бъде преодоляна при излъчването на живо, е разликата във времето. В Ла Скала спектакълът започва в 21.00 часа, което означава, че в САЩ ще го гледат посред нощ или призори. Това е невъзможно, затова много бързо се наложи практиката оперите да се записват и да се излъчват в удобно за американските зрители време. Всички знаем много добре какво се случва на финала на „Ромео и Жулиета“, няма никакво значение дали в САЩ той ще бъде излъчен в същите часове, както е в Европа“, пише авторитетният вестник.

Какво успя да договори Христо Друмев за българските оперни фенове? След „Травиата“ идва ред на „Аида“ (29 март), отново постановка на Ла Скала, с участието на Виолета Урмана и Роберто Аланя. Постановката е на Франко Дзефирели, диригент е Рикардо Киали. Следва „Дон Карлос“(19 април), запис от откриването на сезон 2008-2009 в легендарния милански театър с участието на Феручо Фурлането и Фиоренца Чедолинс. На 10 май ще гледаме „Така правят всички“ от Моцарт, продукция на фестивала в Залцбург., а на 31 май - „Евгений Онегин“ на Чайковски, постановка на Гранд опера в Париж. Великолепна постановка на „Трубадур“ на Гран Театро дел Лисео в Барселона ще бъде излъчена на 14 юни.

Без нелоялна конкуренция

През май Opera in Cinema предлага и „Рейнско злато“ на Вагнер, директно излъчване от Ла Скала, но НДК няма да излъчи постановката. Причината – по същото време в Софийската опера поставят същото заглавие, а НДК няма да влезе в нелоялна конкуренция с нашия първостепенен оперен театър.
Билети за всички заглавия от проекта Opera in Cinema ще се продават освен на касите на НДК и в Националната опера, съобщи Христо Друмев. Така двете институции си сътрудничат в пропагандата на оперното изкуство у нас.

Станете почитател на Класа