Най-новият "Робин Худ" открива фестивала в Кан

Новият филм на режисьора Ридли Скот "Робин Худ" открива тазгодишния фестивал в Кан, съобщиха организаторите на най-голямото сборище на европейското кино. Лентата ще има премиера там, но извън конкурсната програма и веднага след това излиза по кината. 63-тото издание на кинофеста се открива на 12 май и продължава до 23 май. Председател на журито тази година е Тим Бъртън.
Ветеранът Ридли Скот, който вече е на 72 години, е печелил награда от Кан за дебют с филма си "Дуелистите" (1977 г.), припомня АФП. За пети път той работи с австралиеца Ръсел Кроу, който със своите 45 години е най-възрастният актьор, поемал тази роля на големия екран.
Почти на толкова е бил Шон Конъри в "Робин и Мариан" от средата на 70-те. В легендарния английски разбойник са се превъплъщавали още Кевин Костнър в "Принцът на крадците" (1991 г.) и Ерол Флин през 1938 г.
Версията на Робин Худ с Дъглас Феърбанкс от 1922-ра бил първият филм с холивудска премиера, а бюджетът на продукцията бил внушителен за времето си - 1 млн. долара.
Популярни са също пародийната версия на Мел Брукс от 90-те "Мъже в чорапогащи" (най-добрият филм за Робин Худ според Ръсел Кроу) и сериалът на Би Би Си отпреди няколко години. Сред най-малките зрители пък е известна анимацията на "Дисни" от 1973 г., в която героите са различни представители на животинското царство, а самият Робин Худ е лисица. На Ръсел Кроу, който се снима и в предишния филм на Ридли Скот - "Мрежа от лъжи", този път партнира сънародничката му Кейт Бланшет. Носителката на "Оскар" ще играе девойката Мариан, след като Сиена Милър бе принудена да се оттегли заради други ангажименти, а Кейт Уинслет отказа участие.
Първоначалният сценарий бил озаглавен "Нотингам" и неколкократно пренаписван, първо от Брайън Хелгеланд ("Зелена зона", с "Оскар" за "Поверително от Ел Ей"), а после от драматурзите Пол Уеб и Том Стопард. Филмът отсега се сравнява с друг исторически епос на Ридли Скот - "Гладиатор" от 2000 г. Говори се, че Ръсел Кроу засилва тази прилика с ролята, която му донесе "Оскар" - първо си пуска коса, а после решава да се подстриже съвсем късо, като героя си Максимий. Марк Стронг ("Шерлок Холмс"), Оскар Айзъкс ("Агора"), Макс фон Сюдоф, Дани Хюстън и Уилям Хърт са сред останалите имена в актьорския състав.
Оригиналният замисъл бил Ръсел Кроу да играе и Нотингамския шериф, който да бъде представен в положителна светлина, но след многобройните редакции на сценария с този образ бил натоварен Матю Макфейдън.
Тепърва ще станат ясни подробности за предстоящия кинофестивал в Кан.


„Цинкограф“ - българският акцент на форума

Филмът „Цинкограф“ от създателите на "Дзифт" - режисьора Явор Гърдев и писателя Владислав Тодоров, е селектиран да участва в програмата "Ателието" на Кан 2010 заедно с още 14 филмови проекта от цял свят. За разлика от другите подобни копродукционни пазари за филмови проекти, на които е участвал проектът "Цинкограф" (Солун, Сараево, Рим и Котбус), за "Ателието" в Кан не се кандидатства. Там се участва по специална покана, след като развитието на проекта е проследено и наблюдавано на предишни кинофоруми.
„Цинкограф” представлява черна комедия с елементи на психотрилър и социална гротеска. Главният герой е дезактивиран информатор, който създава свой фантомен отдел на „Държавна сигурност“ със собствен кадър и архив. Представяйки се за служител на ДС, той вербува кръг от млади инакомислещи интелектуалци да донасят един за друг. След промените осребрява архива си от донесения, като "ужилва" МВР.
Филмовият проект на Явор Гърдев и Владислав Тодоров е българо-френска копродукция, подкрепена от Националния филмов център. Снимките са насрочени за това лято. Продуценти са "Перипетея" от българска страна и "Синефактюр” и “Мементо филмс интернешънъл" от френска страна.

Станете почитател на Класа