"Вишнева градина" - най-добър спектакъл за сезона

"Вишнева градина" - последното проникновено дело на Крикор Азарян (1934-2009), бе обявена за най-добрия спектакъл и получи наградата "Икар 2010" на Съюза на артистите. Посмъртно на големия режисьор и педагог професор Азарян бе присъдена и новоучредената Награда за чест и достойнство.
Наградите "Икар" бяха обявени на тържествена вечер в Световния ден на театъра - 27 март.
Наградата за цялостен принос към театъра тази година получи композиторът Румен Цонев.
За режисура бе отличен Галин Стоев за спектакъла "Приятнострашно" от Яна Борисова в Театър 199. С пиесата "Приятнострашно" авторката Яна Борисова спечели наградата за драматургичен текст. Мария Сапунджиева взе наградата за женска роля в спектакъла "Моли Суини"от Брайън Фриъл, реж. Борислав Чакринов, в театър "Стефан Киров" - Сливен.
Михаил Билалов, появил се на сцена за първи път от 20 години като Мартин в "Козата, или коя е Силвия?" от Едуард Олби на режисьора Явор Гърдев в Народния театър "Ив. Вазов", заслужи наградата за главна мъжка роля.
Наградите за поддържаща роля спечелиха Снежина Петрова в "Гълъбът" по Патрик Зюскинд, реж. Десислава Шпатова, в Народния театър "Ив. Вазов" и Михаил Милчев в "Грозният" от Мариус фон Майенбург, реж. Василена Радева, в Театър "София".
Спектакълът на Театър "София" "Четири стаи" получи наградите за майсторско техническо осъществяване и за сценография (Деница Аргиропулос, Никола Налбантов, Ева Вентова, Петко Танчев).
Асен Аврамов получи наградата за музика и музикално оформление за спектаклите "Нирвана" от К. Илиев, реж. Ив. Добчев, в театър "Константин Величков"-Пазарджик и за "ОООО-Сънят на Гогол", реж. М. Младенова и Ив. Добчев, в Театрална работилница "Сфумато". Васил Бинев заслужи "Икар" за дублаж в турския тв сериал по Би Ти Ви "Брак с чужденец". Там той озвучава над 10 роли, между които и бащата на главния герой.

И още отличени:
- Камелия Николова за книгата "Британската драма 1945-1989" - за критически текст;
- Стайко Мурджев - за дебют за режисурата на "Пухеният" от Мартин Макдона в Сатиричния театър "А. Константинов";
- "Цар Дроздобрад" по Братя Грим за куклено изкуство, драматизация и режисура Ирослав Петков, Държавен куклен театър - Бургас;
- Емилия Иванова за дългогодишна творческа дейност в цирковото изкуство със значими постижения във въздушната акробатика;
- Нина Зафирова - за вариететно изкуство.
- Награда на Министерството на културата за добри резултати беше дадена на Малък градски театър "Зад канала" и на Варненския куклен театър.

Станете почитател на Класа