Изработват зелени коли от ананаси и банани

Следващият ви автомобил може да бъде изработен от ананас или от банан. Бразилски учени от Университета на Сао Пауло създадоха по-ефективен начин за използване на влакната от тези и други растения за създаване на автомобилна пластмаса от ново поколение, която е по-здрава, по-лека и по-екологично чиста от останалите пластмаси, съобщи ЕurekАlert.
Въпреки че се извличат от плодове, тези влакна са изключително здрави. Някои от тези така наречени наноцелулозни влакна са почти толкова твърди, колкото и суперздравия кевлар, използван за изработването на различни видове броня. За разлика от кевлара и други традиционни пластмаси обаче, които се изработват от петрол и природен газ, наноцелулозните влакна са напълно възобновяеми.
“Свойствата на тази пласмаса са изключителни. Тя е с 30% по-лека и до 3-4 пъти по-здрава от обикновената. Убедени сме, че много автомобилни части могат да се произвеждат от плодни нановлакна в бъдеще. Те ще намалят теглото на автомобилите и ще ги направят по-икономични“, смята водещият изследовател Алсидес Леао. Според него подобни пластмаси могат да намерят приложение и в медицината и да заменят материалите, използвани за изработването на изкуствени сърдечни клапи или сухожилия.

Станете почитател на Класа