Изобретиха скенер за течности с радиовълни

Скоро на пътниците няма да се налага да поставят шампоаните и парфюмите си в отделни торбички или да ги изхвърлят, преди да се качат в самолета. Професор от Калифорния е разработил скенер, който може да засича течни експлозиви, съобщи Си Ен Ен. Неговото изобретение започнало с бутилка вино. Професорът измислил начин за сканиране на химичния състав на неотворена бутилка вино преди девет години. Сега обаче милиони пътници ще могат да се възползват от новото приложение на неговото откритие.
„Устройството може да сканира течностите, без да уврежда бутилката, и да установява какво е съдържанието“, обясни химикът от Калифорнийския университет „Дейвис“ Матю Огъстин. Професор Огъстин работи със службите за вътрешна сигурност и вече е демонстрирал как опасни течности или течни експлозиви могат да бъдат засичани. Според него тайната на надушването на съдържанието във вътрешността на контейнер са радиовълните, подобни на тези, използвани в технологията на ядрено-магнитния резонанс.
„Различните съставки абсорбират радиовълни с различни честоти и ако този процес бъде проследен с уред с висока резолюция, може да се определи какъв е химическият състав на течността“, обяснява още проф. Огъстин.
От американската администрация по сигурността на транспорта са заинтересовани скенерите да са малки, което означава, че цялото оборудване трябва да бъде умалено максимално. „Предвиждаме устройството да представлява куб с дължина на страната около 60 см, който ще е свързан с преносим компютър“, разказва професорът. Според него новият скенер може да бъде готов за тестове до една година.

Станете почитател на Класа