Хапче лекува страха от височини

Таблетка, съдържаща хормона на стреса кортизол, може да намали страха от височини, съобщи „Дейли телеграф“, позовавайки се на откритието на швейцарски учени от Университета в Базел.
Хормонът, който участва в реакцията на тялото „бий се или бягай“ при опасност, изглежда, позволява на мозъка да бъде репрограмиран и да елиминира тревогите. Кортизолът е хормон, произвеждан от надбъбречните жлези. Някои заболявания като артрит, кожни болести и астма, могат да се третират със синтезиран кортизол, наричан кортизон или кортикостероиди.
Тестове на 40 пациенти с акрофобия – страх от високи места или пропасти – показват, че онези, които са приели кортизол в комбинация с поведенческа терапия, са успели значително да овладеят своя страх. Час преди разходка с открит асансьор половината от участниците получили лекарството, а другата половина – плацебо. Техният страх бил измерван от три до пет дни, както и един месец след последната сесия с помощта на специален въпросник и сензори, които отчитат потенето. Участниците, получили кортизол, показали много по-слаби симптоми в сравнение с останалите. Ефектът бил регистриран дори и месец след експеримента.
Акрофобията задейства чувство за паника, когато се намираме на голяма височина, и не е равносилно на световъртеж. Най-честите реакции са снижаване на позицията на тялото, като например сгъване на коленете или заставане на четири крака.

Станете почитател на Класа