Успешно трансплантираха неврони от стволови клетки

Трансплантирани неврони, получени от ембрионални стволови клетки, могат напълно да се интегрират в мозъка на млади животни, показва ново изследване, цитирано от „Сайънс дейли“.
Това е първото проучване, което показва, че стволовите клетки не само могат да бъдат превръщани в специфични мозъчни клетки, но и да се свързват успешно с останалите неврони в мозъка. Екип от учени от Станфордския медицински университет са се фокусирали върху клетките, които предават информация от мозъчната кора, част от която контролира мускулните движения. Точно тези неврони биват повредени при травми на гръбначния мозък или при амиотрофична латерална склероза. „Тези неврони, извлечени от стволови клетки, могат да образуват нервни влакна между мозъчната кора и гръбначния мозък. Това потвърждава възможността стволовите клетки да бъдат използвани за терапевтични цели“, посочва Джеймс Уайман, водил изследването.
За да интегрират успешно новите клетки в мозъка, учените първо трябвало да модифицират неспециализираните клетки, така че да се превърнат в специфични клетки в мозъчната кора. Клетките, които били предшественици на невроните в мозъчната кора, били отглеждани в лабораторни условия, докато започнали да показват характеристиките на зрели неврони. Новите неврони били трансплантирани в областите от мозъчната кора на новородени лабораторни животни, отговарящи за зрението, допира и движението.
До момента създаването на тези клетъчни връзки бе фундаментален проблем в трансплантационната терапия при нервната система. В този случай обаче новите неврони успели да се свържат с подходящите мозъчни структури. Очаква се този експеримент да бъде повторен при възрастни животни, а накрая и при хора. Уайман и неговите колеги се надяват да установят как точно трансплантираните клетки „знаят“ да се свържат по точния начин и дали могат да доведат до желаните резултати, като възстановяване на зрението и движението.

Станете почитател на Класа