Росен Плевнелиев: България трябва да завърши реформата в съдебната система и да постигне конкретни резултати

“Голямата тема днес е, че страната е в процедура по избор на нов Висш съдебен съвет и аз ще следя този процес отблизо, всеки ден, в интерес на гражданите и на гражданското общество”. Това заяви пред журналисти в Созопол президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава посети днес Созопол по повод празника на града.

Пред представителите на медиите президентът Плевнелиев отново подчерта, че е от изключително важно значение новият състав на ВСС да бъде избран легитимно и да започне своята работа с прозрачни и добре обосновани решения. Според държавния глава реформата в съдебната система и прозрачността на функционирането на системата на правораздаване, както и изборът и работата на ВСС, ще бъдат и основните теми в доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка, и това налага на страната ни да свърши своята работа в тази сфера през следващите години. “За извършените до момента реформи ще се съди по резултатите”, категоричен бе Росен Плевнелиев.

Президентът посочи също така, че от това какви ще са процедурите за избор на ВСС, кои ще са кандидатите и как те ще бъдат представени пред обществото и доколко силно ще бъде чут гласът на всеки, ще стане ясно по какъв начин ще бъде адресирано и най-основното от доклада на ЕК, а именно препоръките какво следва да бъде направено оттук нататък. “Затова е необходим обективен, прозрачен и честен избор на най-достойните кандидати за Висш съдебен съвет”, каза още държавният глава.

„Моята позиция е също толкова принципна, както и животът, който съм водил. А моята принципна позиция е, че забавянето на делата в съдебната система е системен проблем и не е въпрос само на действията на един магистрат. От тази гледна точка след като проблемът е системен и решението трябва да бъде системно, а най-малкото трябва да бъде добре обосновано и прозрачно”, коментира президентът. Росен Плевнелиев отново изрази категоричната си позиция, че уволнението на съдия Мирослава Тодорова е станало без да бъдат представени достатъчно аргументи от ВСС и го определи като недопустимо.

При посещението си в град Созопол президентът Плевнелиев бе посрещнат с военни почести от почетна рота моряци от Военноморска база-Бургас. Държавният глава се срещна с кмета на Созопол Панайот Рейзи, областният управител на Бургас Константин Гребенаров и проф. Божидар Димитров.

В Созопол президентът Плевнелиев разгледа църквата „Св. Св. Кирил и Методий” и се поклони пред мощите на Св. Йоан Кръстител. Държавният глава се запозна с най-новите археологически проучвания на Входната порта и манастира “Св. Николай Чудотворец”, след което разгледа Архитектурно - историческия комплекс “Южна крепостна стена и кула” и музея на Фондация „Созопол”.

По повод празника на града, държавният глава откри новия символ на Созопол - старинна рибарска лодка тип “Аламана“, както и изложба в Археологическия музей „Монетите на Западния Понд”.

По-късно в Летния театър на Бургас, президентът Росен Плевнелиев ще открие фестивала „Дни на европейското кино, Бургас 2012”. В продължение на 15 дни в морския град ще бъдат излъчени едни от най-добрите съвременни европейски филми. Фестивалът се организира съвместно от община Бургас и Европейската комисия.

Източник: BTA


Станете почитател на Класа