Стражниците на Царевград и конят Калоян впечатлиха премиера

Спектакълът “Стражниците на Царевград”, в който участваха 150 боляри и конници, впечатлиха премиера Бойко Борисов при откриването на площад “Цар Асен” вчера по обяд. Министър-председателят изгледа спектакъла с регионалния министър Лиляна Павлова, кмета Даниел Панов, областния управител проф. Пенчо Пенчев и депутати от терасата на стария народен съвет във Велико Търново. Впечатлен от ездата на седмината конници, идващи от крепостните порти, премиерът се обърна към шефа на охраната си, че добре би било и те да дойдат на кон и се зачуди как преди няколко века тогавашната НСО е охранявало 17-те български царе, управлявали от Царевец.
След официалната церемония по рязането на лентата за откриването на площада, ремонтиран с 1,275 млн. лв. по Оперативна програма “Регионално развитие”, премиерът лично поздрави и похвали актьорите и статистите. Вниманието му прикова шоколадовокафявият жребец Калоян от собствената селекция на конната база в Арбанаси.
Площад “Цар Асен” за последно е бил ремонтиран през 70-те години на миналия век, каза кметът Даниел Панов. Новият му облик сега е част от мащабния проект за подобряване на туристическите атракции и инфраструктурата около тях по проекта за 6,257 млн. лв. по ОПРР. “С новия естетически вид на площада значително ще подобрим туристическия продукт на Велико Търново. Хилядите туристи и гости, които идват в нашия град, ще имат място, с което ще запазят в сърцето и душата си спомените за старопрестолния Търновград”, каза кметът Даниел Панов.
Предстои откриването на Владишкия мост, на мултимедийния център “Втора българска държава – Царевград Търнов”, на реставрацията и консервацията на църквата “Св. Иван Рилски”, на площадното пространство около ремонтирания храм и “Св. св. Апостоли Петър и Павел”.
Премиерът Борисов посъветва кмета Панов да сложи на правилното място 32 млн. лв. по ОП “Регионално развитие”, така че да ги виждат великотърновци всеки ден. “Много работа отворихме на археолозите и историците, пак са ни затворили магистралата до Шумен. Все пак трябва да има работа за новите студенти на Великотърновския университет”, посочи Бойко Борисов.
Преди да пристигне във Велико Търново, премиерът е минал през пътя Твърдица – Елена, за да види как вървят ремонтните дейности там. Той посочи, че 50 % от пътя са готови и до края на ноември проходът ще е отворен.
Здравка МАСЛЯНКОВА

Станете почитател на Класа