Борисов: Повече пари за наука и образование

Образованието е приоритетно за правителството и близо 30 милиона лева отиват за електронно и дистанционно обучение. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на официалното връчване на договори по Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси”.

Той изказа задоволството си от договореното от просветният министър в Люксембург, защото по този начин се гарантира по-добро, по-качествено и по-достъпно образование за следващия програмен период и по-добри възможности за развитие на младите хора на пазара на труда.

Повече пари за наука, повече пари за образование, повече пари за учителите - това е в тази сфера. Имаше времена, когато им казваха да си разтурят седенките. Хората трябва да си избират, заяви премиерът.

От своя страна министърът на образованието посочи, че се връчват 39 договора на стойност над 22 милиона лева, като до края на месец октомври ще бъдат включени още договори на стойност близо 14 милиона лева. 20 млн. лв. допълнително се насочват към образованието тази година. Субсидията на висшите учебни заведения се увеличава. Това, което успяхме да договорим е 100% пряко финансиране за всички участници, допълнително режийно финансиране. Много е важно, че няма да има държавно съфинансиране, всички пари ще са от европейско финансиране. На всеки три години ще се прави ревизия и ще се договарят условията. Влизаме в режим на един добър бюджет за страната, уточни Сергей Игнатов.

Социалният министър Тотю Младенов посочи, че двете схеми, договорите, за които ще бъдат връчени днес, имат пряко значение за младите хора. Всички знаем колко е важно висшето образование за младите хора и тяхната реализация на пазара на труда. С двете схеми, които са на обща стойност 44 милиона лева, действително ще бъдат подпомогнати младите хора на пазара на труда, каза Младенов.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа