Караянчева: Поведението на съветниците от ДПС в Кърджали е скандално

На 21 октомври в Кърджали бе направен опит да бъде подменена историческата истина под давлението на външни фактори и в услуга на вътрешнопартийните разногласия в редиците на една политическа сила. Това заяви в декларация от името на ПГ на ГЕРБ зам.-председателят на парламентарната група Цвета Караянчева. Ние намираме поведението на съветниците от ДПС за скандално. То води до изкуствено противопоставяне на хората от региона, сее разкол и говори за дефицит на демокрация, подчерта Караянчева. Отказът да бъде присъдено моралното звание „Почетен гражданин” на един велик българин, пълководец и патриот оспорва не само неговите заслуги, но и историческия акт на освобождението от 1912 г. – събитие, съизмеримо с 3-ти март и Съединението. Опозорена е не само личността на ген. Делов, но и историческата памет, чувството за национална принадлежност. Отричайки делото на ген. Делов, ДПС за пореден път показа, че не уважава паметта нито на българските войници, нито на доброволците от турското население, сражавали се рамо до рамо и оставили костите си по бойните полета в името на националното обединение, каза още Караянчева.

Историята отдавна е дала своята оценка на делата му и преиначаването на историческите факти не носи полза никому. И ако това не е политическо късогледство, то значи е брутална предизборна игра, която вгорчи празника на всички граждани на Кърджали и даде изключително лош пример на децата ни.

Няма нито едно устно или писмено свидетелство в подкрепа на обвиненията срещу ген. Делов и неговите войници. И нека тези, които си позволиха да го охулят, поддавайки се на политически изкушения, да се допитат до архивите, призова депутатката.

От ПП ГЕРБ възразяваме категорично срещу опитите да бъде дискредитирана личността на генерал Васил Делов. Обругаването му хвърля срамно петно не само върху името на един доблестен български офицер, но и върху бойната слава на България, подчерта Цвета Караянчева.

Тя добави, че ГЕРБ се присъединява към Националната гражданска инициатива за присъждане на орден „Стара планина – първа степен с мечове” на ген. Васил Петров Делов. С това едва ли ще заличим скандалното поведение на съветниците от ДПС, но ще покажем, че сме хора със съвест. Нека не допускаме да бъде осквернена и употребена паметта на един достоен българин за политически цели, каза още Караянчева.

Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа