„Поа”: Премеждия за френските разузнавачи в България

Какво точно се е случило в нощта на 15 срещу 16 октомври в покрайнините на град Плевен в България? На 170 километра от столицата София, градът със 150-хилядно население стана сцена на любопитно премеждие за петима души, които са се представили като французи. Изненадани и взети за крадци посред нощ, французите са били нападнати от въоръжени селяни, които са обкръжили високопроходимия автомобил, в който те са се намирали и с който са се придвижвали, пише в. „Поа”.
За инцидента разказаха няколко български сайта. Според тях инцидентът е ескалирал до сбиване, като българите дори са използвали огнестрелно оръжие. Двама от французите са били ранени в краката, един е със счупен нос, а останалите са успели да избягат.
Най-удивителното обстоятелство е, че във и около колата българите са намерили компютри, неопренова екипировка за гмуркане, професионален фотоапарат и много други любопитни предмети. Ранените, които са били отведени в болница, след като са поискали да се свържат с френското посолство в България, са обяснили, че са спортисти, практикуващи екстремни спортове. Те са заявили, че двама от групата са скочили от самолет над Румъния и са се приземили на 40 километра от мястото на скачането, след като известно време са се носили с планер. Те са се срещнали със своите приятели, които са влезели в България със самолет, пристигнал на летището в София.
Малко след като България се е свързала с френските власти, вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че французите са изпратени към Париж. Той уточни, че става дума за туристи, които са получили адекватна медицинска помощ. „Най-важното е, че случаят е разрешен”, добави министърът, като подчерта, че единствено прокуратурата може да започне съдебни процедури.
Известно ни е, че туристите и други екстремни спортисти могат да правят чудновати екскурзии, но не чак толкова, че да се спускат над Румъния в облекло за гмуркане. И на всичкото отгоре да се приземят в България... Според нашите данни става въпрос по-скоро за обучителна мисия на оперативни агенти от Генералната дирекция за външна сигурност (ГДВС), чиято програма не е протекла по план. Френският блогър пръв заговори за „трима френски военнослужещи от ГДВС, ранени по време на обучение в България”.
Запитан за събитията, френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан отговори не чрез думи, а чрез жест, който означаваше, че това е инцидент без особено значение, с който той е запознат, но за който не желае да дава изявления. Директорът на Генералната дирекция за външна сигурност също отказа коментар на информацията.

focus-news.net

Станете почитател на Класа