Позициите на Барак Обама и Мит Ромни по ключови въпроси – справка

Икономика


Барак Обама

Подписа закона за възстановяване на американската икономика и реинвестиции, предвиждащ стимули в размер на 768 милиарда долара – пакет от данъчни намаления и инвестиции в образованието, инфраструктурата, енергетиката, науката, здравеопазването и други програми. Подкрепи спасяването на американската автомобилна индустрия. Подписа търговски споразумения с Колумбия, Панама и Южна Коря.

Мит Ромни

В центъра на икономическия му план е намаляването на данъците. Планира да отмени закона за здравеопазването на Обама от 2010 година, както и регулациите на Уолстрийт и банките от 2010 година. Планира да отмени и други регулации, за които смята, че ограничават икономическия ръст. Ромни е против спасяването на автомобилната индустрия. Предлага значително да се намалят федералните разходи, но не разкрива с подробности финансирането на кои програми ще бъде намалено.


Данъци

Барак Обама

Намали данъците за повечето американци. Барак Обама иска да отмени данъчните облекчения от ерата на Буш за домакинствата, печелещи над 250 000 долара годишно. Предложи „правилото Бъфет”, наречено на милиардера Уорън Бъфет, което ще увеличи данъците за милионерите.

Мит Ромни

Иска да направи постоянни всички данъчни съкращения от времето на Буш. Ромни иска още да бъде намален данъкът върху доходите, да премахне данъците върху приходите от инвестиции, да премахне имотния данък и да намали данъчната тежест върху корпоративните приходи.


Иран

Барак Обама

Барак Обама казва, че е решен да не допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Противопоставя се на скорошен военен удар от страна на САЩ или Израел срещу иранските ядрени съоръжения. Подчертава нуждата от дипломатическо решение, но предупреждава, че „възможностите намаляват” и „всички опции са на масата”. Подписа нови санкции срещу иранската централна банка, петролните компании и финансовата система на Иран.

Мит Ромни

Мит Ромни настоява, че е неприемливо Иран да притежава ядрено оръжие. Ромни посочва, че военните действия са възможни и според анализатори, той е по-ясна военна заплаха за Иран. Иска да изпрати американски военни кораби да патрулират в Средиземно море и Персийския залив. Настоява за допълнителни санкции и публично подкрепя ирански опозиционни групи.


Национална сигурност и отбрана

Барак Обама

Нареди провеждането на операции, които доведоха до ликвидирането на голяма част от ръководството на „Ал Кайда”, включително и Осама бин Ладен. Изтегли американските войски от Ирак. Съгласи се да намали разходите за отбрана с 487 милиона долара през следващите десет години.

Мит Ромни

Планира да инвестира сериозно във военна екипировка и противоракетната отбрана. Ромни иска да увеличи бюджета на Пентагона със 100 милиарда долара, като намали бюрокрацията.


Афганистан

Барак Обама

Първоначално увеличи броя на военнослужещите в Афганистан, но сега започна да ги изтегля. Бойната мисия трябва да приключи до края на 2014 година.

Мит Ромни

Ромни заяви, че негова цел ще бъде успешното предаване на отговорността на афганистанските сили за сигурност до края на 2014 година, но обеща да преразгледа плановете за изтегляне въз основа на условията на място и на съветите от военните командири.


Здравеопазване

Барак Обама

През 2010 година подписа закон за обхватна промяна на здравеопазването, който цели универсално покриване на здравните застраховки, като в същото време се ограничава възможността на застрахователите да отхвърлят полица заради предишни заболявания. Законът разрешава отпускането на държавни грантове, за да се увеличи броят на бедните хора, включени в програмата за обществено здравно осигуряване „Медикейд”.

Мит Ромни

Иска отмяна на здравния закон на Обама. Планира да върне по-голямата част от здравната политика на самите щати. Ще ограничи съдебните дела за лекарска небрежност. Ще окуражи хората без застраховки да сключват такива на частния пазар, включително в други щати, където разходите не са толкова високи.


Нелегална имиграция

Барак Обама

Използва правомощията си, за да предостави легален статут на част от младите нелегални имигранти, като заобиколи републиканците в Конгреса. Обама значително увеличи депортациите на нелегални имигранти.

Мит Ромни

Критикува мярката на Обама за младите нелегални имигранти, но не казва дали ще я премахне. Ромни казва, че САЩ трябва да окуражат имигрантите да се „самодепортират”, като направят живота им по-труден.


Абортите

Барак Обама

Подкрепя правото на аборт. Назначи двама съдии във Върховния съд, които подкрепят правото на аборт.

Мит Ромни

Ромни казва, че неговото президентство ще бъде в „подкрепа на живота”, въпреки че подкрепи правото на аборт по време на кампанията си преди изборите за губернатор на Масачузетс през 2002 година. Ще позволи на самите щати да решават дали абортите в тях да са легални. Планира да спре федералното финансиране за клиниките за женско здраве „Планирано родителство”.


Енергетика

Барак Обама

Подкрепя инвестициите в чистата енергия, като вятърните турбини и развитите автомобилни батерии, както и затягането на ефикасността на автомобилното гориво и стандартите за емисии. Блокира проекта за петролопровода „Кейстоун”, като заяви, че САЩ нямат достатъчно време, за да преценят възможното екологично влияние.

Мит Ромни

Ще облекчи регулациите за топлоцентралите на въглища, сондирането за петрол и строителството на атомни електроцентрали. Ще окуражи добива на петрол във външния шелф на Алтантическия и Тихия океан. Обещава за построи петролопровода „Кейстоун”.



focus-news.net


Станете почитател на Класа