САЩ критикуват решението на Москва да забрани осиновяването на руски деца

Държавният департамент на САЩ критикува решението на Съвета на федерацията (горната камара на парламента на Русия) да забрани осиновяването на руски деца-сираци от американски граждани, съобщава агенция ИНтерфакс.

„Не е правилно да се свързва съдбата на децата с нямащи никакво отношение към тях политически съображения”, цитира руската агенция думите на говорителя на държавния департамент Патрик Вентрел.

Представителят на американската външно-политическа администрация е изразил съжаление, че Съветът на федерация е одобрил този закон, вместо да подкрепи двустранното руско-американско споразумение за сътрудничество в областта на осиновяването на деца, влязло в сила през ноември тази година.

Вчера, Съветът на федерацията одобри т. нар. „анти-Магнитски” закон, който предвижда забрана за осиновяване на руски деца-сираци от американци, както и забрана за работа на територията на Русия на не-търговски организации, финансирани от САЩ.

Руският закон дойде в отговор на „закона Магнитски”, приет преди седмици от американския Сенат, с който Вашингтон въведе визови ограничения за руски държавни служители, за които се предполага, че са свързани със смъртта на адвоката Сергей Магнитски през 2009 г. в московски следствен арест.



















ИНтерфакс


Станете почитател на Класа