Най-малката държава в света

В света има огромен брой различни държави. Всички те се различават по форма на управление, култура, манталитет и площ.


Има много малки държави, но те имат същата независимост и уникалност като големите държави.


Коя е най-малката държава?

 


Най-малката държава в света е Ватикана. Площта й е 0,44 квадратни километра. Намира се в западната част на Рим, но в същото време е абсолютно независима държава от Италия. Затова тя има свое собствено знаме, химн и герб.

Папата отговаря за страната. Цялата власт е в неговите ръце: законодателна, изпълнителна, съдебна. Населението е 900 души. Повечето от тях са онези, които участват в защитата на папата, и духовенството на католическата църква.

 

 

 


Кои други държави имат малка площ?

В света има няколко други малки държави с малко население.

 


Монако

Монако е красива държава, разположена на брега на Средиземно море. Площта й е 2,02 квадратни километра. Населението е 35 хиляди души.

Единствената съседна държава е Франция. Държавата е известна със своите развлекателни съоръжения, например клубове, казина, барове, плажове.

 


Република Науру

Науру също е доста малка държава, която се намира на остров в западната част на Тихия океан. Площта е 21,3 квадратни километра, а броят на жителите е около 10 хиляди души.
Особеността на тази държава е, че тя няма столица.

 


Тувалу

Друга държава с малка площ - само 26 квадратни километра. Тувалу се намира в Тихия океан. В нея живеят около 11 хиляди души. Тази държава притежава няколко коралови острова.

Прави впечатление, че населението живее само благодарение на хуманитарна помощ. В крайна сметка тук няма собствени ресурси. Освен това жителите са винаги под заплаха, защото нивото на световния океан непрекъснато се повишава.


Сан Марино

Сан Марино е друга малка и много стара държава с площ от 61 квадратни километра. Основана е през 301 година. Тук районът е интересен, тъй като е 80% планини.
Освен това страната е една от най-богатите, тъй като доходите са много по-високи от разходите.

 


Лихтенщайн

В заключение трябва да се разкаже повече за такава държава като Лихтенщайн. Намира се в Западна Европа и има площ от 160 квадратни километра. Тук живеят само 33 хиляди души.
Има живописна природа, чист въздух, така че всяка година страната се посещава от огромен брой туристи.

 

Станете почитател на Класа