3 факта за бирата, които всеки трябва да знае

3 факта за бирата, които всеки трябва да знае
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.05.2024
  • Share:

Факт №1: Бирата не е равна на водата, а на водката 

 

Три бутилки бира са чаша водка. Това най-вероятно е причината да се смята, че бирата е толкова разхлаждаща напитка. Но утолявали ли сте жаждата си с водка?

 

Факт №2: Бира – причина за сърдечна недостатъчност, деменция и импотентност

 

Смята се, че бирата не разрушава тялото толкова, колкото водката. Това е ужасна заблуда! Например, кардиолозите имат термина "бирено сърце" - то е 3-4 пъти по-голямо от обикновено, поради удебелените стени и разширените кухини. В сърдечния мускул на човек, който редовно пие бира, може да се открие некроза, тоест, участъци от мъртва тъкан – сърцето всъщност, умира! Как ви харесва тази новина: едно силно алкохолно опиянение убива 2-3 милиарда мозъчни неврони? Просто казано, мозъчните клетки умират!

Ясно изразена деменция – друга диагноза, придружаваща бирения алкохолизъм. И накрая импотентност, а понякога и безплодие. Да, да, това също е резултат от бирения алкохолизъм, който влияе на хормоналните нива на мъжете и жените. Сигурно сте чували, че мъжете, които пият бира, развиват така наречените „бирени гърди“. Това се дължи на заместването на мъжкия хормон тестостерон с женския хормон – естроген.

От по-силния пол мъжът се превръща в по-слабия: коремът му расте, бедрата му се заоблят, а гърдите му стават с 1-2 размера по-големи. Разбира се, естественият резултат е импотентност. Женското тяло работи по-сложно от мъжкото; хормоналните му нива се променят всеки месец.

Въвеждането на фитоестрогени или други хормонални лекарства в тази гениално координирана система заплашва с безплодие, спонтанен аборт и дори мустаци по лицето. Сред цялото многообразие от налични алкохолни продукти в момента, най-голямо отрицателно въздействие върху съдържанието на полови хормони в тялото на мъжете и жените има бирата.

Официалната наука се доближава до същността на това явление едва през 1999 г. Оказа се, че в шишарките на хмела, използвани за придаване на специфичния за бирата горчив вкус, се съдържа 8-пренилнарингенин (8-PN) – вещество от класа на фитоестрогените ("фито" - растение, "естроген" – женски полов хормон). Все пак трябва да се отбележи, че 8-PN превъзхожда всички други фитоестрогени по своята хормонална сила с от 10 до 100 пъти и се доближава по активност до човешкия хормон естроген.

„Безвредната“ бира разрушава тялото на пух и прах!

 

Факт №3: Бирата наистина води до алкохолизъм!

 

Изглежда ви преувеличено? Все пак бирата е нискоалкохолна напитка. И дори безвредна. Всъщност, това чувство възниква, защото алкохолизмът от бирата има седативен ефект: успокоява нервната система. По правило, агресията и пиянските свади са необичайни след пиенето на бира. И буквално казано, няма препивания – човек просто пие постоянно и това е всичко. Но в действителност бирата убива по-неусетно.

Що се отнася до токсикологичните й характеристики, като се вземе предвид консумираното количество, е много по-лоша от водката. Пристрастяването към бирата се развива по-незабележимо и 3 пъти по-бързо, отколкото към другите алкохолни напитки, а биреният алкохолизъм се лекува дори по-трудно от обикновено. Бирата е директен, 100%-ен път към тежък алкохолизъм!

 

 

 

 

Бирената зависимост има етапи на развитие

 

Първи етап – налице е желание за пиене. В същото време вече има определен „склад“ у дома, защото при липса на пенливата напитка възниква нервно състояние. На този етап пристрастяването се развива бавно, но сигурно. Синдромът на махмурлук практически не се проявява, което ви насърчава да пиете повече.

Втори етап – наблюдава се системна консумация на големи количества алкохол (повече от 1 литър) и то ежедневно. На този етап сутрешният махмурлук става постоянен спътник, който е придружен от главоболие, немотивирана агресия, нервност и стрес.

Трети етап – толерантността към алкохола намалява. Този етап се счита за краен, тъй като малката доза е достатъчна за интоксикация.

Важно: алкохолната зависимост се развива по един и същи начин, независимо от нейния вид!

Правя нещо лошо, но не мога да го призная - трябва да се оправдая. А „болен съм“ оправдава избягването.

Тази схема при зависимостите е това, което поставя човек в хронично вътрешно напрежение. То може да бъде не само в стомаха, но и да се забележи по изражението на лицето, движенията на тялото, позата и дишането. Това вече е физическа проява на страха от собствените желания.

Така че имаме два варианта: уплашен и напрегнат съм или включих се в търсеща активност. Имаме три слоя в мозъка си: древен, след това слоят, в който живеят инстинктите, и третият – неокортекс. Той е този, който е в състояние да издържи противоречия и да ги държи в продължение на години (пример: „Живея с някого, когото не обичам“, „Искам сладкиши, но наистина искам да не искам сладкиши“). С прости думи, това е творческата част на човека. Но има едно важно свойство: тя се занимава с производството на алтернативни решения на случващото се. 

 

 

 

Станете почитател на Класа