Къде остана Великобритания?

Изказването на британския външен министър Филип Хамънд по време на срещата с европейските му колеги, посветена на украинската криза, прозвуча необичайно дефанзивно: "Великобритания няма намерение да въоръжава Украйна със смъртоносни оръжия", заяви той. И подчерта, че ако САЩ решат да го сторят, това ще си е тяхно индивидуално решение. Ние, подчерта още Хамънд, се радваме, че германците поеха ръководството в преките преговори с Русия. "Това е най-добрият канал за подобни разговори", добави министърът.
Изявлението на Хамънд идва в момент, когато британската общественост и без друго спори по въпроса за насоките на външната политика на Лондон. В края на януари доклад на Долната камара на британския парламент разкритикува твърде скромната роля, която страната играе в борбата срещу "Ислямска държава". А тези дни последва и атаката на бившия британски командир от НАТО генерал Ричард Ширеф.
"Къде е Лондон, къде е Камерън?"
В коментар за печата Ширеф разкритикува остро британската външна политика: "Великобритания е значим член на НАТО, значим член на ЕС, на Съвета за сигурност на ООН и на групата Г-8. И е жалко, че в усилията по решаването на украинската криза британският премиер няма никаква тежест", коментира Ширеф по повод срещата на Меркел и Оланд с Путин в Москва. Силни са и думите, с които генералът описва настоящата политическа ситуация: "Това е най-сериозната криза в Европа от времето на съветското нахлуване в Чехословакия през 1968 година. Налице е опасност от открита война", заяви Ширеф в интервю за БиБиСи.
По принцип Лондон е свикнал да бъде "шамаросван" от бивши висши военни. "Генералите от шезлонга", както подигравателно ги наричат, раздават наляво и надясно съвети - независимо дали става дума за войните в Ирак и Афганистан, за намесата в Либия или пък за сдържаната политика спрямо Сирия. В конкретния случай обаче Ширеф осъжда цялата британска външна политика. Или по-скоро нейното отсъствие: "Къде е Великобритания? Къде е Камерън? Явно никой вече не се съобразява с тази дребна фигура без външнополитическо значение", саркастично отбелязва генералът.
Новото в случая е, че британският печат също се захвана с темата, като в повечето случаи споделя тезите на Ширеф. "Германската канцлерка Меркел и френският президент Оланд заминаха за Москва, за да посредничат в украинския конфликт. Дейвид Камерън обаче не беше там. Великобритания играе вече второстепенна роля - и то не само в Европа, но и в Близкия изток", написа вестник "Таймс", според който вече се виждал залезът на британската външна политика.
Коментатор на "Файненшъл Таймс" също смята, че във външнополитически план Великобритания е изтикана в периферията. При това, според него, става дума за относително нова тенденция. Така например навремето Камерън се ангажира активно във военната мисия в Либия, макар че с оглед на стратегическите последици от тази мисия правителството в Лондон днес най-вероятно съжалява за активността си.
Междувременно обаче, смята коментаторът, се наблюдава съществен разнобой между реториката на Камерън и задълженията, които Великобритания е готова да поеме. Така че след изборите през май Лондон ще трябва сериозно да помисли над въпроса каква роля желае да играе на международната сцена в бъдеще.
"Британското влияние се топи"
Една от причините за новата въздържаност на Лондон се крие точно в това: прекалената външнополитическа активност и военните ангажименти на страната от последните години намират все по-малко одобрение сред избирателите. В продължение на десетилетия Великобритания се гордееше, че играе във "Висшата лига" на световната политика, но днес гражданите ѝ не проявяват почти никакъв интерес към тази активност. Към това се прибавя и фактът, че правителството на Камерън предприе значителни съкращения на военните разходи. Да се ангажира на няколко различни места едновременно - както едно време в Ирак и в Афганистан, днес вече не е по силите на британската армия.
Има и други източници на несигурност: в продължение на десетилетия британците се хвалеха, че са най-важният съюзник на САЩ в Европа. Но откакто президентът Обама поясни, че САЩ са заинтересувани от Великобритания най-вече в ролята ѝ на страна-членка на ЕС, "специалната роля" на Лондон е под въпрос. Правителството на Камерън се дистанцира все повече от ЕС, като паралелно с това изпада във все по-сериозна външнополитическа криза, отбеляза Майкъл Емерсън от Центъра за европейска политика в Брюксел още преди началото на украинския конфликт. В анализа на Емерсън се казва още, че британското влияние се топи. А от това развитие в крайна сметка може да пострада и "диамантът в короната на британската външна политика" - постоянното място в Съвета за сигурност на ООН.
DW

Станете почитател на Класа